Wydajność aplikacji w chmurze głównie HTML5 oraz ASP razem wzięte

Zombie
Klop
Klop

Witam, hej cześć i czołem. Z góry zaznaczam, ż nick jakiego używam nie jest wcale jakimś "niemoralnym odroczeniem" od pozostałych kwintesencji lecz w różnych dziedzinach na ile pozwala regulamin sygnuję się innymi znaczeniami oznaczającymi się po prostu ubikacją. Tak czy inaczej chciałbym przedstawić mój problem.

Problem mój polega na tym, iż pracuję nad dość innym projektem, który w systemach linuxowych będą implementowane aplikacje windowsowe platformy .NET tudzież ASP.NET w czasie rzeczywistym. O ile sam przykład działa to mam problem z wydajnością HTML5 w przeglądarce firefox (uznałem, iż będzie on odpowiedni). Posiadając w zanadrzu wykupiony VPS OpenVZ z 4GB RAM i doinstalowany graficzny interface, którym steruje z domowego zacisza oraz zainstalowany system Ubuntu server 16.04, procesor wykorzystywany jest w zaledwie 20% a przy podłączeniu 20 osób jednocześnie (testowane) ping co prawda jest dobry lecz są przycinki "ułamkowe" i nie jestem zanadto zadowolony z tegoż powodu. Zatem pytanie: czy jest jakaś metoda aby Linux lepiej zinterpretował ów język, tudzież HTML5? Czy trzeba doinstalowywać jakieś dodatki sterownika karty graficznej (o ile jakakolwiek tam jest)? Bo właściwie tylko interface aplikacji na tym wysiada.

Pozdrawiam

skilx
skilx

https://www.ovh.pl/serwery_dedykowane/gpu/

Nie no 😂 Nie wiem jak tu pomóc, poczekaj na kogoś innego

Klop
Klop

Panie skilx z całym należytym szacunkiem lecz jeżeli chcesz zaśmiecać temat postami, które i tak właściwie nic nie wnoszą to prosiłbym cię o wyrozumiałość. Nie jest to serwer dedykowany lecz OpenVZ kupiony na węźle lvlup'a i naprawdę nie zagłębiałem się w temat pod tytułem "Jakie GPU używają węzły lvlup.pro".

Pozdrawiam

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Istnieje prawdopodobieństwo, jakoby OpenVZ nie był najlepszą platformą do wykorzystywania jako testowanie wyżej wymienionych aplikacji, szczególnie dokonawszy instalacji środowiska graficznego. Czy istnieje możliwość, jakobyś podjął się dokonania próby wykorzystania serwera VPS KVM w tym celu? Z mojej wiedzy wynika, iż posiada on zaskakująco wyższą wydajność.

Klop
Klop

Dziękuje ci Timo za pierwszą, normalną odpowiedź. Proponujesz mi zatem wykorzystanie innego serwera tudzież KVM Game PRO. Czy jest jakaś różnica pomiędzy tymi ofertami prócz dysku twardego (15 vs 20 GB) oraz SWAP'a (0,5 vs 1 GB) jak i ochrony "Anty DDOS"? Tak patrząc po innych tematach dotyczących gier, TS'ów etc na tutejszym hostingu ta ochrona przed atakami być może i jest lepszym rozwiązaniem lecz jak ktoś ma przysłowiową "Głowę na karku" i potrafi sam zaimplementować takową to nie jest to potrzebne, zwłaszcza, że takowych używam w systemach automatyki przemysłowej, kiedy to maszyna sterowana zdalnie musi ją posiadać.

Jest jakaś mikro różnica o której nie wiem? W obu przypadkach ilość vCPU jest taka sama chyba, że różnią się one taktowaniem lecz przy składaniu zamówienia nie jest podana taka informacja... A może jest jeszcze jakiś inny sposób zwiększenia wydajności implementacji języka HTML5? Czekam na dalsze propozycje :]

Pozdrawiam

Anno
Anno

W przypadku vps kvm masz gwarantowane zasoby przez co jest większa wydajność vps oraz w vps kvm jest o wiele lepszy anty-ddos

Klop
Klop

Dziękuję zatem za ścisłą odpowiedź o którą tak mniej więcej mi chodziło.

Jednakże coś mi tu nie gra bowiem powiadasz, że KVM Game PRO posiada gwarantowane zasoby czyli, że OpenVZ ich nie ma? Kalkulując to wszystko to w takim razie ta druga oferta w jaką się zaopatrzyłem działa dynamicznie? Drapię się lekko po głowie bo to brzmi jak obsurd ale nie będę się wypowiadał w tej kwestii, ponieważ jestem nowy :].

Rozważę w takim razie próbny zakup tegoż KVM (w niedługim czasie, ponieważ brak środków wPLN a każda instytucja bankowa/sklep jest zamknięta/y dzisiejszego dnia :]) i zobaczymy, czy problem zniknie choc i tak patrząc na statystyki to raczej nie jest wina "zasobów" a czegoś innego, gdyż tak jak rzekłem w innym poście obciążenie procesora nie przekracza 20-25%. Wszelkie inne propozycje przed zakupem możecie podawac tutaj, będę bardzo wdzięczny :]

Pozdrawiam i życzę szczęśliwego, ropoczętego już nowego roku.

DoreK
DoreK α-tester v3

Proponowałbym napisać ticket w celu kupna tańszej a TEORETYCZNIE lepszej oferty KVM Game Pro+, gdzie masz około 2x więcej ramu za podobną cenę i lepszy procesor. Co do OVZ i KVM masz tu opisane jak to wszystko działa: https://lvlup.rok.ovh/t/dlaczego-wydajnosc-i-stabilnosc-oferty-openvz-w-lvlup-pro-jest-mniejsza-niz-kvm/3844

Klop
Klop

Jako, iż nie jest bardziej uściślone w regulaminie dotyczące odświeżania tematów z rozwiązanymi już problemami chciałbym napisac parę zdań dotyczących moich króków jakich się podjąłem :slight_smile:

Okazało się, że wykupienie KVM Game Pro nie dało żadnych efektów, problem nadal tkwił w czymś zapewne nieskonfigurowanym jak dotąd systemie operacyjnym Linux Ubuntu Server 16.04. Nie chciałem niepotrzebnie zaśmiecac jak dotąd forum ponieważ najbardziej popularne są tutaj tematy dotyczące komunikatorów TeamSpeak, serwerów Minecraft bądź po prostu konfiguracje tychże serwerów czy VPS-ów.

Rozwiązanie dało skutek i to monumentalny jak po prostu przepisałem na nowo silnik firefoxa bez urozmaicania go w zbędne dodatki i dodatkowe kody obsługujące flash, JS etc. Zaimplementowałem go bezpośrednio w systemie aby nie działał jako osobna aplikacja tylko oferował jakoby to rzec usługę w tle. Dzięki czemu jedyną rzeczą jaką mogłem ograniczyc do obsługi interfejsu w czasie rzeczywistym to tylko penetracja stylów graficznych oprogramowania pisanego w ASP.NET. O dziwo w kwestii wydajności wygrywa muszę przyznac OpenVZ. I nie jest to przysłowiowa ściema. Procesora używa tak jak zawsze (20 - 25%) a o dziwo wynikiem dominującym jest najprawdopodobniej dynamicznie rozwijana pamięc operacyjna RAM.

Tak czy inaczej dziękuję wam za wszelkie propozycje i osobom wypowiedzianym w tym temacie. Jeżeli macie jakiekolwiek pytania w tej kwestii możecie śmiało je zadawac a jeśli nie - temat ten można zamknąc :slight_smile: