Wymagany RAM pod serwer 1.16.4

Pytania i problemy
igoyek
igoyek

Witam. Chciałem zapytać jaka ilość ram będzie dobra do serwera Minecraft na wersji 1.16.4. Ok. 10-15 graczy Podstawowe pluginy (20): Essentials, Permisje, WorldEdit, WorldGuard, SkinRestorer, Skript, ProtectionStones (działki) i inne. Serwer nie będzie jakiś ogromny, będzie tworzony 4fun, jednak będzie serwerem survival, a mapa będzie 10000x10000 kratek border. Myślę że podałem dość szczegółowy opis, w razie czego proszę o pytania w komentarzach. Z góry dziękuję.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Przy mniejszej mapie 3 GB spokojnie by wystarczyło, ale zakładam że nie będzie na raz cała załadowana. Także niecałe 4 GB powinno być w porządku, przy niedużej ilości graczy. Istotny będzie też mocny procesor, szczególnie że to najnowsza wersja, a one lubią zasoby :merchant:

Także typowy współdzielony hosting Minecraft raczej bym odradzał.

Jeśli jesteś zainteresowany VPS z lvlup.pro pod ten serwer, to poleciłbym pakiet 4 GB FR, ale może zabraknąć dysku przy takiej mapie. Dlatego na twoim miejscu zastanawiałbym się nad pakietem 4 GB PL, ewentualnie 6 jeśli faktycznie będzie brakowało ramu. Nie musisz od razu kupować większego, w razie potrzeby można powiększyć.

(Z kodem rabatowym timoproject.pl masz 10% rabatu na zakup VPS jak coś :nosacz:)

igoyek
igoyek

Mapa na pewno tyle nie zajmie, bo już to testowałem i 10000 kratek zajmuje ok. 10GB, więc zostaje jeszcze 25GB. Chciałbym tylko zaznaczyć że serwer opierał się będzie na pluginach z internetu i nie będę miał wpływu na ich wydajność poza konfiguracją, aczkolwiek na localhost przy przydzielonym 4GB Ram wszystko działało. A ile by trzeba było zostawić ramu na system. Bo jednak jak kupię 4GB, a dam 3.5GB na serwer to chyba nie będzie dobrze jak zostanie tylko 0.5GB.

Timo

Okej. No to dolicz jeszcze 5 gb dysku na system.

Jeśli faktycznie planujesz mieć mocno załadowaną tą mapę, to idź po prostu w FR 8 GB. Przydzielisz 7 pod Minecrafta i będzie śmigało. Przy FR procesor troszkę słabszy ale masz dodatkowy rdzeń.

igoyek
igoyek

Nie no, aż tak to nie. Chciałem postawić malutki serwer Minecraft dla góra 15 osób. Z tą mapa to może przesadziłem, ale chciałbym żeby miała tak 5000x5000 wymiary. A jak z tym ramem? Dałoby radę żeby 4GB starczyło?

Timo

Na 1.12.2 spokojnie byś postawił taki serwer, na nowszych wersjach jest troszkę gorzej z wydajnością serwera. Ale możesz jak najbardziej spróbować na pakiecie FR 4 GB, jak będzie tragedia to się powiększy. Ale zapewne styknie.

Przebrnij przez ten cały poradnik a na pewno serwer będzie działał lepiej: https://lvlup.rok.ovh/t/obszerny-poradnik-dotyczacy-optymalizacji-serwerow-minecraft-1-13/14662?u=timo

igoyek
igoyek

A jeśli już miałbym zainwestować w większe zasoby serwera to nie lepiej by było kupić 6GB PL? Jest trochę tańszy niż 8GB FR, a ping będzie lepszy dla tych co nie mają najlepszego internetu.

Timo

Jak najbardziej możesz, tylko wtedy jak będzie potrzeba ulepszenia to za PL 8 GB zapłacisz jeszcze więcej. Wybór należy do ciebie.

Helios1993
Helios1993

Po co aż tyle ramu na tak mały serwer? 15 graczy (nawet więcej) na 1.16 trzymałem na darmowym hostingu z 1gb. Jeśli chcesz dodatkowo mieć pluginy, weź 2gb. Na taki serwer możesz wziąć nawet zwykły hosting Minecraft, np. minehost.

aggankx
aggankx

Dla 10 osób z takimi pluginami i parametrami jakby się uprzeć to i na współdzielonym by poszło (ma niecałe 2 GB na mc dla 10 osób i coś koło 15 pluginów). Mój kolega taki ma, pomagałem mu trochę więc wiem co mówię. Ważny dobór silnika i konfiguracja. 4 GB RAM powinno starczyć na 100% jak dobrze skonfigurujesz. Ale wincyj zawsze lepiej, więc patrz też przez pryzmat zasobów portfela! No i pamiętaj że wPLN na rynku tutaj możesz kupić duuużo taniej. Z kodem promocyjnym i wPLNami z forum możesz kupić 6 GB PL za mniej niż 38 zł za pierwszy miesiąc

mloskot
mloskot

Ja ostatnio odpaliłem kameralny vanilla Minecraft Server 1.16.4 na 2GB PL gdzie grywa mój syn z kumplami (2-4 graczy).

Dziś właśnie dodałem Forge oraz WorldEdit i zauważam co jakiś czas taki log:

[09:17:27] [Server thread/WARN] [minecraft/MinecraftServer]: Can't keep up! Is the server overloaded? Running 2018ms or 40 ticks behind

Serwer odpalam z takim przydziałem -Xms1024M -Xmx1536M.

Doświadczony w stawianiu serwerów MInecraft nie mam, ale o ile dobrze rozumiem w/w log, to nie jestem optymistą w kwestii 2GB z długą listą pluginów dla 10 graczy.

Nohet
Nohet

Jak dajesz 1,5GB ramu na serwer 1.16.4 z modami i pluginami to się nie dziw

mloskot
mloskot

Jak dajesz 1,5GB ramu na serwer 1.16.4 z modami i pluginami to się nie dziw

@Nohet Sugerujesz -Xmx=2048 przy serwerze 2GB?

Szczerze pytam, co zrobić aby się nie dziwić.

Nohet
Nohet

Jeśli masz vps 2Gb, nigdy nie jest polecane przypisywanie całej pamięci do serwera. System i java też jej potrzebują.

aggankx
aggankx

Forge dla 1.16.4 to przesada Ale tuinity + dużo pluginów i 10 osób przy 1,5GB jak najbardziej chodzić śmigać będzie o ile świat będzie pregenerowany (jeżeli umie się ustawić)

igoyek
igoyek

Faktycznie, a czy ktoś mógłby się wypowiedzieć, porównać te dwa silniki (Tuinity oraz PaperSpigot)?

mloskot
mloskot

Nohet:

Jeśli masz vps 2Gb,

Jeśli sugerujesz, że 2 GB na serwer MC z pluginami (w moim przypadku jednym) to za mało, to skąd się biorą opinie w tym wątku, że 2GB w zupełności wystarczy?

Najwyraźniej trzeba po prostu potestować samemu. Na razie dzieciakom hula.

Nohet:

nigdy nie jest polecane przypisywanie całej pamięci do serwera. System i java też jej potrzebują.

To wiem, dlatego ustawiłem 1.5 GB.

Nohet
Nohet

Czy ja gdzieś pisałem, że 2GB na serwer z pluginami to za mało? Pisałem o tym, że 2GB na serwer z pluginami i modami jest niewystarczające.

mloskot
mloskot

@Nohet

OP napisał tak:

igoyek:

Podstawowe pluginy (20): Essentials, Permisje, WorldEdit, ...

Czy w takim razie napisał błędnie nazywając WorldEdit pluginem, a nie modem?

Ja w pierwszym swoim poscie wyraźnie wymieniłem, że zainstalowałem WorldEdit, i od początku zakładałem, że rozmawiamy w kontekście tych dodatków, ale może sam błędnie użyłem słowa plugin.

Dla jasności więc zadam pytanie inaczej: Czy twomi zdaniem serwer 2 GB to za mało dla MC Server + WorldEdit + max 4-5 graczy?

Axerr
Axerr

mloskot:

Czy twomi zdaniem serwer 2 GB to za mało dla MC Server + WorldEdit + max 4-5 graczy?

Zakładając, że VPS będzie miał 2 GB, przydzielisz jakieś 1.5 GB minecraftowi to serwer będzie się "dławił" już przy 2 graczach, a o używaniu WorldEdita zapomnij. Sprawdzałem u siebie takią konfigurację i szczerze nie polecam.

aggankx
aggankx

Bez przesady z tym dławieniem się, mój kolega ma 1,5 GB, 8 osób online i 20 TPS. I to na współdzielonym. Ja miałem na creative na 1.15.2 na 1 GB ram 20 pluginów, 20 osób online każdy sobie budował i też 20 TPS... Kwestia konfiguracji

mloskot
mloskot

Po dniu grania dzieciaki nie narzekaj, a dobrze kumają co to lag itp. 😆

> /forge tps
[17:26:12] [Server thread/INFO] [minecraft/DedicatedServer]: Dim minecraft:overworld (minecraft:overworld): Mean tick time: 12.967 ms. Mean TPS: 20.000
[17:26:12] [Server thread/INFO] [minecraft/DedicatedServer]: Dim minecraft:the_nether (minecraft:the_nether): Mean tick time: 0.018 ms. Mean TPS: 20.000
[17:26:12] [Server thread/INFO] [minecraft/DedicatedServer]: Dim minecraft:the_end (minecraft:the_end): Mean tick time: 0.003 ms. Mean TPS: 20.000
[17:26:12] [Server thread/INFO] [minecraft/DedicatedServer]: Overall: Mean tick time: 13.202 ms. Mean TPS: 20.000

Dzięki wam za cenne rady ☮️

Zaaxel
Zaaxel

No powiem ci, że na dwóch serwerach używam Tuinity i RAM zużywany jest znacznie mniejszy przy zoptymalizowanym serwerze. 1.16.4 z 60 pluginami przy 3GB RAM udźwignął 30 osób na 20 TPS

Więcej niestety nie uświadczyłem xd

BrixNW
BrixNW

To czy serwer będzie działać dobrze czy źle wcale nie zależy od konfiguracji, to jest zwykła loteria, jednemu będzie działać dobrze, innemu źle. Według mnie powinno się kupić słabszy serwer i w razie możliwości ulepszać go na wyższy pakiet.

Regan
Regan

To nie jest loteria, po prostu jest wiele zmiennych takich jak steal, dobór pluginów, czy konfiguracja właśnie.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.