Zabezpieczenie serwera na wersji 1.12 przed botami na hostingu

Zombie
idailygaming
idailygaming

Witam, Przychodzę z pytaniem, jak zabezpieczyć serwer przed botami na hostingu? Aktualnie używam pluginu authme z własną konfiguracją, ale mam wrażenie, że nie jest to wystarczające zabezpieczenie. Czy opłaca się dodawać pluginy sprawdzające ip gracza przy wejściu na serwer w kilku bazach? Dodam jeszcze, że wersja serwera to 1.12, nie jestem zainteresowany płatnymi rozwiązaniami.

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Te wszystkie zabezpieczenia są średnie, z doświadczenia powiem, że najlepiej działa online mode.

No, może z doświadczenia to jednak bardziej, że zrobienie kilku serwerów logowania przed kilkoma lobby i dopiero serwer, a na logowaniu zabezpieczenie wejść z różnych krajów na sekundę działa dobrze.

Niemniej wymaga to zasobów oraz własnego systemu, bo chyba takiego pluginu nie widziałem, ale przynajmniej jest to metoda, która nie utrudnia wchodzenia na serwer graczom aż tak.

Właściwie to działa trochę tak, że my płacimy zasobami i przez to rozłożenie atakujący potrzebuje ich dużo więcej.

System jest trochę bardziej złożony i inteligentny, ale z oczywistych względów nie mogę go aż tak opisywać.

anon13729701
anon13729701

z doświadczenia powiem, że najlepiej działa online mode.

No nie do końca online mode jest dobre. Większość darmowych programów do botowania posiada w sobie opcje wbijania kontami premium. Do zlagowania serwera wystarczy nieraz 100-150 botów. Znalazłem pierwszy lepszy sklep z alternatywnymi kontami premium i jedno konto kosztuje 0.01$ (200*0.01$=2$), wychodzi na to ze za 2$ (7,39680532 złotego polskiego) można zlagowac/wywalić serwer premium.

Najlepszym sposobem będzie postawienie parę serwerów logujących + captcha (np. na mapie) + wyrzucanie graczy z serwera jeśli sie nie zalogują/wybiorą serwera do XX sekund.

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

anon13729701:

Większość darmowych programów do botowania posiada w sobie opcje wbijania kontami premium. Do zlagowania serwera wystarczy nieraz 100-150 botów. Znalazłem pierwszy lepszy sklep z alternatywnymi kontami premium i jedno konto kosztuje 0.01$ (200*0.01$=2$), wychodzi na to ze za 2$ (7,39680532 złotego polskiego) można zlagowac/wywalić serwer premium. Wymaga to już wkładu własnego, oraz takie konta są ograniczone - można je po prostu zablokować przy pierwszym ataku, nie będziesz ich w nieskończoność kupować, a nawet jeśli to szybko się skończą. Nie jest trudno takie anomalie odfiltrować, naprawdę. 😄 anon13729701:

captcha (np. na mapie)

Captcha nie pomoże jeśli chcemy bronić się przed wolumenem botów, najwyżej tylko pogorszy sprawę. No a samo utrudnianie graczom to nie jest dobry pomysł, dodatkowo nie jest problemem napisanie rozpoznawania tekstu z mapy, nie bez powodu google zrezygnowało ze starego captcha na rzecz klikania obrazków.