Zamiana serwera MC na VPS

Zombie
vps, minecraft
Patbox
Patbox

Witam, chciałbym kupiś OpenVZ i przenieść tam mojego serwa. Jak to by wygłądało z FTP i konsolą. System jest zainstalowany, czy trzeba samemu? Na linuxach i VPS się nie znam. Proszę o odpowiedź.

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Trzeba samemu przenieść - wszystkie pliki skopiować i wysłać na VPSa. Co do uruchamiania, Javy itp. - też trzeba samemu. Jest tu na forum poradnik jak zrobić serwer MInecraft na VPSie: https://lvlup.rok.ovh/t/instalacja-serwera-minecraft-na-vps-dedyku/248 Co to kroku I polecam mój sposób, ten skrócony: https://lvlup.rok.ovh/t/instalacja-java-8-na-vpsie/2513

Patbox
Patbox

A jak z systemem? Zainstalowany cz trzeba doinstalować. A FTP już jest?

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Na VPS OpenVZ już jest system Ubuntu 14.04 (domyślny; można zmienić). FTP trzeba doinstalować - na VPSach popularne jest SFTP (nie Secure, to coś innego; tu - SSH File Transfer Protocol).

Patbox
Patbox

Dzięki za info :slight_smile: A coś wiadomo o zwrocie kasy przez SystemZ? Oczywiście na konto na hostingu.

helczyna
helczyna

Obawiam się, że nie ma takiej możliwości.

Patbox
Patbox

Szkoda 😕

Infinity
Infinity

Moim skromnym zdaniem - jeśli nie masz pojęcia o VPSach czy linuxach to dla wlasnego bezpieczenstwa zostan przy tym co masz. Do tego chcialbym tez napomknac, ze tworzenie serwera MC na VPSie OpenVZ to samobójstwo.

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

mialem przez prawie rok maly network 40-90 graczy postawiony na

• VPS KVM (2gb) [bungeecord]
  • VPS OpenVZ (8gb) [3 tryby + lobby]

i jak najbardziej wszystko smigalo =)

jesli nie robi serwera na modach, ani nie chce robic jakiegos niewiadomo jakiego wymagajacego czegoś, to budzetowy openvz jest jak najbardziej ok

Infinity
Infinity

Nieznajomy11:

mialem przez prawie rok maly network 40-90 graczy postawiony na

VPS KVM (2gb) [bungeecord] VPS OpenVZ (8gb) [3 tryby + lobby]

i jak najbardziej wszystko smigalo =)

jesli nie robi serwera na modach, ani nie chce robic jakiegos niewiadomo jakiego wymagajacego czegoś, to budzetowy openvz jest jak najbardziej ok

Wszystko pięknie fajnie, ale to tez jestes zalezny od danego node'a. Bo jeśli nagle ktos wezmie sobie caly ram albo czas procesora to i twoj vps siadzie sobie i nie bedzie chcial nic robic. Cos za cos, cena nie jest bez powodu.

Patbox
Patbox

Spoko modów nie ma :slight_smile: Najwyżej pluginy, a i tak na raz gra od 1 do max 10 graczy. Serwer MC za 12 zł ma za mało ramu (zużywam więcej niż mogę). Jak coś to zrobie miesiąc testów i potem zdecyduje :slight_smile: Do @Infinity: Jestem biedny więc biorę jak najtaniej XD Mi starczyło by 2 GB na MC, ale wolę się "pobawić" i mieć 4 :slight_smile: PS: Jak nie zaczne kożystać z VPS to nigdy się nie nauczę...

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

czyli tak jak zakladalem, nie tworzysz wielkiej sieci tylko dopiero 'poczatki'

no to jak najbardziej najtanszy openvz bedzie dobry

helczyna
helczyna

Jeżeli będziesz potrzebować pomocy napisz na PW lub discord Nioo#6904. Dam przydatne komendy itp... itd...

Patbox
Patbox

OK :slight_smile: