Zmiana hasła na root

Zombie
vps, zarządzanie
Kubsone
Kubsone

Witam po kupieniu hostingu dostałem hasło tylko do użytkownika ubuntu. Na tym użytkowniku nie mogłem wprowadzać żadnych zmian. Po zalogowaniu się przez sudo su root i zmienieniu hasła nadal nie mogę zalogować się na roota przez FTP ani SSH. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Upewnij się, że w pliku konfiguracyjnym /etc/ssh/sshd_config masz PermitRootLogin yes Jeśli nie, ustaw jak podałem, a następnie zrestartuj ssh komendą service ssh restart.

Kubsone
Kubsone

Jest to wpisane ale po # czego nie mogę zmienić ponieważ użytkownik ubuntu nie ma takich permisji 😦

Timo

Edytuj plik przez terminal będąc na koncie root za pomocą edytora nano.

Kubsone
Kubsone

Sory, ze zawracam głowę ale czy mógłyś mi to jakoś wytłumaczyć bo zupełnie nie wiem co to jest edytor nano. Z góry jeszcze raz dzięki

Timo

Taki fajny edytor tekstu, który uruchomisz w terminalu. https://linuxize.com/post/how-to-use-nano-text-editor/

Kubsone
Kubsone

Po tym wszystkim na nowo zalogować sie do roota i zmienić hasło ?

Timo

Nie, po prostu edytuj za pomocą nano plik konfiguracyjny o którym pisaliśmy.

BeGood
BeGood

ja nie wiem jak mogłeś dostać dane na użytkownika ubuntu ? jak domyślnie są wysyłane na roota jakieś zmiany w lvlup :rofl: , "poszukaj poradnika na forum pod frazą jak zresetować hasło root na VPS kvm"

Dudix
Dudix

prawdopodobnie kupił gdzieś indziej vps

BeGood
BeGood

ok, a to poco piszę lvlup.pro jak my nie wiemy czy on ma w ogólę możliwości zmiany hasła np. jakiś tryb resource, czy coś takiego .

Nikox
Nikox

Na forum nie ma obowiązku zamieszczania tematów związanych TYLKO z lvlup i stricte ich usługami 🙂

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.