Kiedyś to było...
Na początkach działalności lvlup.pro, gdy projektowałem panel klienta v1 i v2 sądziłem że rozliczenia za ilość dni będą ok.
Pod względem kodu było to trochę łatwiejsze co było istotne wtedy gdy miałem jeszcze dość małe doświadczenie z programowaniem. System ten był ok gdy sprzedawaliśmy serwery Minecraft na krótki okres czasu np. 7 dni.
...nie to co teraz
Niestety po jakimś czasie wyszły na jaw wady tego rozwiązania dla zakupu i przedłużaniu ważności po kilka miesięcy.
Podczas gdy większość usług opłaca się co miesiąc (również VPS w lvlup), wygodnie jest wiedzieć do którego dnia miesiąca jest ważna nasza usługa, opłacanie rachunków to pewnego rodzaju nawyk.
W przypadku modelu opłat co 30 dni nie jest to oczywiste i nie jest wygodne. Otrzymywaliśmy sporo ticketów w stylu
Czy możecie poczekać X dni więcej na opłatę? Wypłatę mam dnia Y
Działo się tak dlatego że dzień miesiąca którego należy opłacić serwer mógł się ciągle zmieniać.
Koniec z tym! Tylko teraz za jedyne
3 zmiany w rozliczeniach
- zakup VPS przez panel klienta może nastąpić na 30 dni miesiąc
- jedno przedłużenie ważności VPS przez panel klienta dodaje 30 dni miesiąc ważności
- przedłużanie ważności nieaktywnego VPS liczy 30 dni miesiąc od daty ważności usługi dnia którego przedłużamy ważność
Odnośnie 3. punktu, poprzedni system dawał np. do 3 dni zasobów gratis dla osób które czekały do ostatniego momentu przed usunięciem VPS w panelu. Teraz już tak nie ma :nosacz: