Zmiana treści po kliknięciu guzika

Zombie
Fake
Fake

Witam,

Piszę stronę internetową i chciałbym na niej uzyskać efekt zmiany treści, czyli po kliknięciu w Przycisk1 w polu div pokaże się zdjęcie i treść 1 artykułu, po kliknięciu w Przycisk2 w tym samym polu div pokaże się inne zdjęcie i inny artykół / tekst itp. Jednak nie wiem jak taki efekt uzyskać i jakie języki zastosować, czy sam HTML i CSS wystarczy czy trzeba będzie jeszcze JS podpiąć ?

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Fake:

czy sam HTML i CSS wystarczy czy trzeba będzie jeszcze JS podpiąć ?

Tutaj będzie wymagany raczej JS :P

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

W zasadzie jakby bardzo bardzo pokombinować to widziałem coś tego typu w html i css, ale to sztuka dla sztuki i nie działało na niektórych większych przeglądarkach. Znacznie prościej i sensowniej będzie zastosować JS :)

kacper
kacper

Da się to zrobić samym CSS i HTML ale raczej nie będzie to zbyt piękne rozwiązanie :) Radzę użyć JS lub jakiegoś frameworka do tego typu Vue, React

edit: oczywiście zależy od skali twojego projektu i tego co robisz.

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Co potrafi JS?

JS potrafi zmienić treść w bardzo prosty sposób.

Zmień treść

:)

Fake
Fake

Projekt do dużych nie należy a strona będzie tymczasowa, póki nie stworzę strony na silniku typu webspell albo wordpress. Na frameworkach sie nie znam, nigdy z tego nei korzystałem, ogólnie od niedawna się tym bawię dlatego jeszcze jestem trochę zielony.

Fake
Fake

Po tym kodzie widzę, że będzie dużo zabawy jeśli będę chciał umieścić kilka zdjęć w divie albo kilka akapitów

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Dla chcącego nic trudnego, można zrobić również przy pomocy JS i CSS (pierwszy div widoczny, a drugi div widoczny będzie po kliknięciu przycisku [a pierwszy zniknie])

Fake
Fake

Możesz mi mniej więcej jakoś pokazać jak to ma wyglądać? JS dopiero się uczę i nie umiem jeszcze w pełni stosować go i implementować płynnie w kod

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Ten przycisk z osadzonym kodem możesz wkleić w sekcji body gdzie chcesz.

Jeżeli chcesz utworzyć plik JS, czyli kod przycisku wyodrębnić, nie ma problemu, wtedy tworzysz nowe funkcje.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.