Instalacja Serwera TeamSpeak3 na VPS/DEDYKU

Poradniki
vps, ts3
Maaati
Maaati
10 lat temu

UWAGA! Zaktualizowana wersja poradnika poniżej ;)

https://lvlup.rok.ovh/t/instalacja-zawsze-najnowszej-wersji-serwera-teamspeak3-na-vps-dedyku/11971?u=kredens

Witam. W paru szybkich krokach przedstawię jak bezboleśnie uporać się z instalacja serwera głosowego TeamSpeak3 na serwerze dedykowanym lub Vps.

Krok 1. Upgrade i Update

apt-get update apt-get upgrade

Krok 2. Pobieranie najnowszej wersji serwera TeamSpeak3

Wersja 64 bitowa

wget https://files.teamspeak-services.com/releases/server/3.12.1/teamspeak3-server_linux_amd64-3.12.1.tar.bz2 -O ts3server

Wersja 32 bitowa :

wget https://files.teamspeak-services.com/releases/server/3.12.1/teamspeak3-server_linux_x86-3.12.1.tar.bz2 -O ts3server

Krok 3. Rozpakowanie

Wersja 64 & 32 bitowa

tar -zxvf ts3server

W razie problemów spróbuj użyć tej komendy (x86-x64)

tar -jxvf ts3server

Krok 4. Przechodzimy do folderu z plikami

Wersja 64 bitowa :

cd teamspeak3-server_linux_amd64

Wersja 32 bitowa :

cd teamspeak3-server_linux-x86

Krok 5. Akceptacja licencji

touch .ts3server_license_accepted

Krok 6. Uruchamianie - Dla obu wersji wykonujemy takie same komendy

chmod +x ts3server_startscript.sh ./ts3server_startscript.sh start

Krok 7. Cieszymy się naszym serwerem głosowym

Komendy które pomoga nam w zarzadzaniu serwerem

./ts3server_startscript.sh start ./ts3server_startscript.sh stop ./ts3server_startscript.sh status

Uwaga! Jeżeli zdarzy się że po uruchomieniu nie da się wejść na serwer najprawdopodobniej zablokowane sa porty. Poniższe komendy sprawia ze w prosty sposób odblokujecie je

UDP Voice Port iptables -A INPUT -p udp -m udp --dport 9987 -j ACCEPT

TCP File Transfer Port iptables -A INPUT -p tcp -m tcp --dport 30033 -j ACCEPT

TCP Query Port iptables -A INPUT -p tcp -m tcp --dport 10011 -j ACCEPT

Na koniec dodam że na forum pojawił się watek w którym znajdziecie narzędzia do zarzadzania swoim serwerem. Dla leniwych podam link https://lvlup.rok.ovh/t/query-zarzadzanie-serwerem-glosowym/28

Myślę że komuś mój poradnik może się przydać. Jak znajdę chwilę czasu wstawię poradnik z ustawiania permisji tworzenia kanałów i nadawania rang kanałowych.

Pozdrawiam Maaati.

krfcm
krfcm Pionier
10 lat temu

Dodam, że jeżeli nie jesteście na koncie root przed poleceniami dodajcie sudo.

akuku597
akuku597
10 lat temu

Witam mam problem po wpisaniu tej komedy

Maaati:

tar -zxvf teamspeak3-server_linux_amd64-3.0.12.3.tar.bz2

Wyskakuje mi takie coś

gzip: stdin: not in gzip format
tar: Child returned status 1
tar: Error is not recoverable: exiting now
SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro
10 lat temu

Upewnij się że próbujesz wypakować plik który istnieje. Jeśli to nie to, spróbuj innych argumentów do tar, zamień

-zxvf

na

-jxvf
LinGruby
LinGruby Pionier
10 lat temu

@Maaati Dodam 3 grosze od siebie 😉

Maaati:

Krok 5. Uruchamianie - Dla obu wersji wykonujemy takie same komendy

chmod -R 777 ts3server_startscript.sh. /ts3server_startscript.sh start

Można również

chmod +x ts3server_startscript.sh
/ts3server_startscript.sh start

Maaati:

Krok 6. Cieszymy się naszym serwerem głosowym

Komendy które pomoga nam w zarzadzaniu serwerem

./ts3server_startscript.sh start ./ts3server_startscript.sh stop ./ts3server_startscript.sh status

Przydatna też jest

./ts3server_startscript.sh restart

A teraz bardzo istotna sprawa po odpaleniu serwera

./ts3server_startscript.sh start

pojawia nam się coś takiego w terminalu ( konsoli ) ale tylko jeden raz dlatego

ważne żeby zapamiętać ( skopiować. zapisać ) hasło do Query jak i token pozwoli nam to na dostęp do funkcji administracyjnych na kliencie ( potrzebny token ), jak i dostęp Query ( potrzebne hasło) za pomocą YaTQA

Ot koniec 3 groszy :slight_smile:

Pozdrawiam

Dodatek co do automatycznego opalania serwera TS po restarcie dedyka lub vps nie ma co bawić się w jakieś skrypty etc.

Wchodzimy w /etc/ rc.local i go edytylemy i przed exit 0 podajemy ścieżkę gdzie się znajduje

ts3server_startscript.sh

a tak to u mnie wygląda

/home/sinusbot/teamspeak3-server_linux_amd64/ts3server_startscript.sh start
exit 0
adminek153
adminek153 Moderator forum.lvlup.pro
9 lat temu

Drobna zmiana, obecna wersja zamiast 3.0.12.3 powinna być 3.0.13.6 on Linux . Tak więc instalacja powinna wyglądać nieco inaczej, bo w

Krok 2. Pobieranie najnowszej wersji serwera TeamSpeak3

Wersja 64 bitowa

wget http://dl.4players.de/ts/releases/3.0.13.6/teamspeak3-server_linux_amd64-3.0.13.6.tar.bz247

Wersja 32 bitowa

wget http://dl.4players.de/ts/releases/3.0.13.6/teamspeak3-server_linux_x86-3.0.12.6.tar.bz29

Tym samym zmienia się także krok 3:

Krok 3. Rozpakowanie

Wersja 64 bitowa

tar -zxvf teamspeak3-server_linux_amd64-3.0.13.6.tar.bz2

Wersja 32 bitowa :

tar -zxvf teamspeak3-server_linux_x86-3.0.13.6.tar.bz2

Dzięki @LinGruby za zwrócenie uwagi jeszcze raz. Autora tematu @Maaati prosiłbym o częstsze aktualizacje tematu :slight_smile: .

opti
opti
9 lat temu

A więc tak XD. Reinstale nie działają. http://screenshot.sh/mKS7qJSSnXenz

Zmiana komendy z tar -zxvf na tar -jxvf nie działa :(. Dodam, że na innym VPS wszystko działa dobrze...

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro
9 lat temu

Nie ma takiego pliku, ma inna nazwę.-

opti
opti
9 lat temu

Nie ma innej nazwy. Nazwa jest prawidłowa. Wchodziłem na FTP i sprawdzałem nazwę...

LinGruby
LinGruby Pionier
9 lat temu

@opti serwer ( system ) instalowałeś od podstaw sam? wszystkie pakiety potrzebne do rozpakowywania zainstalowane? etc. itp.

__

opti:

Wchodziłem na FTP .

to nie możesz wypakować u siebie na kompie i przesłać katalog z serwerem TS za pomocą SFTP bo FTP to już mało kto stosuje ( używa ) ;-)

Guralek
Guralek
9 lat temu

Witam po wpisaniu komendy (cd teamspeak3-server_linux-amd64), wyskakuje mi (-bash: cd: teamspeak3-server_linux-amd64: No such file or directory). Można prosić o pomoc?

JanekJaran
JanekJaran
9 lat temu

Obecnie, jednym z lepszych rozwiązań jest zainstalowanie na swoim VPSie aimpanel, gdzie 1 kliknięciem zainstalujesz serwer teamspeek. http://aimpanel.pro

Guralek
Guralek
9 lat temu

zainstalowalem i jakie mam podac dane do logowania?

JanekJaran
JanekJaran
9 lat temu

Login: admin hasło: wygenerowało się tobie w trakcie instalacji. Jeśli go nie pamiętasz/niezauważyłeś wpisz aimpanel admin reset

adminek153
adminek153 Moderator forum.lvlup.pro
9 lat temu

8 postów zostało przeniesionych do nowego tematu: Czy ten VPS sprosta moim wymaganiom? Jakie alternatywy?

luxDev
luxDev Pionier
8 lat temu

Zaktualizowałem temat do najnowszej wersji aplikacji oraz dodałem coś od siebie.

majonez
majonez
8 lat temu

Zainstalowałem serwer i działał ale po restarcie vps po prostu go nie ma gdy wpisuje polecenie -bash: cd: teamspeak3-server_linux-amd64: No such file or directory tak samo jest z komendą startową nie mogę też zainstalować go od nowa bo przy poleceniu cd: teamspeak3-server_linux-amd64 wywala że nie ma takiego katalogu

Infinity
Infinity
8 lat temu

majonez:

Zainstalowałem serwer i działał ale po restarcie vps po prostu go nie ma gdy wpisuje polecenie -bash: cd: teamspeak3-server_linux-amd64: No such file or directory

tak samo jest z komendą startową nie mogę też zainstalować go od nowa bo przy poleceniu

cd: teamspeak3-server_linux-amd64

wywala że nie ma takiego katalogu

Musisz odnaleźć katalog, w którym zainstalowałeś sobie serwer. Polecam użyć jakiegoś klienta SFTP i zalogować się danymi z SSH - będziesz miał ładnie podane drzewo katalogów. Pomocne komendy to także "ls -al" czy "dir" (w zaleznosci od dystrybucji). Musisz po prostu nauczyć się, jak się poruszać po takim vpsie/dedyku.

majonez
majonez
8 lat temu

dobra mam nowe informacje ma ktoś pomysł z jakiej racji root nie ma dostępu do skryptu startującego serwer ts3

root@majonez630:# ls teamspeak3-server_linux_amd64 ts3server root@majonez630:# ./ts3server -bash: ./ts3server: Permission denied root@majonez630:~#

edit po wywołaniu komendy

root@majonez630:/teamspeak3-server_linux_amd64# ./ts3server 2017-12-25 17:10:34.704433|INFO |ServerLibPriv | |TeamSpeak 3 Server 3.0.13 .8 (2017-07-19 08:26:51) 2017-12-25 17:10:34.704788|INFO |ServerLibPriv | |SystemInformation: Linux 4.4.0-104-generic #127-Ubuntu SMP Mon Dec 11 12:16:42 UTC 2017 x86_64 Binary: 64 bit 2017-12-25 17:10:34.705169|INFO |DatabaseQuery | |Please make sure you use the supplied ts3server_minimal_runscript.sh to run the server, or set LD_LIBRARY _PATH yourself 2017-12-25 17:10:34.705211|CRITICAL|DatabaseQuery | |unable to load database p lugin library "libts3db_sqlite3.so", halting! root@majonez630:/teamspeak3-server_linux_amd64#

Infinity
Infinity
8 lat temu

majonez:

2017-12-25 17:10:34.705211|CRITICAL|DatabaseQuery | |unable to load database p lugin library “libts3db_sqlite3.so”, halting!

Błąd jest jasny, brakuje ci biblioteki do sqlite. Coś zepsules 😃

Krisu
Krisu
8 lat temu

Witam , mam problem. Po zainstalowaniu i uruchumieniu Teamspeak'a zauważyłem , że nie mogę usuwać kanałów. Mogę je tworzyć a jeśli chcę usunąć to piszę mi " błąd wejścia/wyjścia pliku" . Byłbym wdzięczny za pomoc ;)

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro
8 lat temu

Czy pliki serwera TeamSpeak mają odpowiednie uprawnienia? Konto, z którego odpalasz ma dostęp do zapisu i odczytu?

SunNight
SunNight
8 lat temu

Nadałeś ServerAdmin?

Krisu
Krisu
8 lat temu

Robiłem wszystko zgodnie z poradnikiem.Nadałem sobie Query .Instalowałem z poziomu "root "

LinGruby
LinGruby Pionier
8 lat temu

Krisu:

.Instalowałem z poziomu "root "

no i tu może być problem ;-)

bo o ile początek poradnika czyli:

[quote] apt-get update

apt-get upgrade [/quote]

można zrobić jako root o tyle resztę powinno się zrobić z poziomu user'a ( ja tak robiłem i nie mam problemów )

i druga sprawa

SunNight:

Nadałeś ServerAdmin?

a opisałem to tu:

https://lvlup.rok.ovh/t/instalacja-serwera-teamspeak3-na-vps-dedyku/106/#5

czy zapisałeś sobie dane które się pojawiły przy pierwszym uruchomieniu?

SunNight
SunNight
8 lat temu

@LinGruby Akurat to nie ma nic do tego z jakiego usera korzysta. Korzystam od 5lat z root i nie mam problemów.

LinGruby
LinGruby Pionier
8 lat temu

SunNight:

Korzystam od 5lat z root i nie mam problemów. no ty może nie masz a inny może mieć więc jak coś można robić z pod usera to po co robić z pod root'a i tu się kłaniają podstawy administracji co do Linux :-D

offtop ciekawe czy gui też byś na root odpalił bo ja nigdy ;-) koniec offtop

SunNight
SunNight
8 lat temu

Wszystko odpalam na root - jak każdy inny. Linux to moje drugie imię.

anon10657637
anon10657637
8 lat temu

SunNight:

Wszystko odpalam na root - jak każdy inny.

SunNight:

Linux to moje drugie imię.

https://www.youtube.com/watch?v=g3HpysWNbv0

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro
8 lat temu

SunNight:

Wszystko odpalam na root - jak każdy inny.

Linux to moje drugie imię.

Czyli łamiesz jedną z podstawowych zasad bezpieczeństwa, raczej wątpię w to drugie zdanie.

Draysh
Draysh
7 lat temu

Mam następujący błąd jak wpisuje daną komendę a dokładnie "./ts3server_startscript.sh start" ktoś wie o co chodzi albo jak to naprawić ?

Draysh
Draysh
7 lat temu

Screenshot_1|674x426

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro
7 lat temu

Próbowałeś przeczytać ten komunikat i go zinterpretować?

Infinity
Infinity
7 lat temu

Nie dość, że jest napisane co jest nie tak, to jeszcze masz nawet dwa rozwiązania podane :D

Nikox
Nikox
7 lat temu

Rozwiązanie masz wpisane w treść błędu, myślę, że to nie trudne przeczytać 😉

Gdybyś jednak nadal nie potrafił sobie z tym poradzić wystarczy, że w lokalizacji serwera ts wpiszesz

touch .ts3server_license_accepted

lub uruchomisz serwer z parametrem license-accepted=1

./ts3server_startscript.sh start license-accepted=1

Timo
7 lat temu

Na początku zawsze czytaj co ci napisze. To nie są losowe znaczki, tylko opis sytuacji. ./ts3server_startscript.sh start license_accepted=1

PszemoPL
PszemoPL
7 lat temu

2018-09-17 15:58:16.631063|CRITICAL|Accounting | |Failed loading default li cense file! taki blad mi wystakuje jak wpisuje ./ts3server_startscript.sh start

Timo
7 lat temu

No to już wiesz co zrobić ;)

Jakub
Jakub
6 lat temu

Nie może załadować pliku licencyjnego.

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies
6 lat temu

Masz starą wersje serwera ts3, zaktualizuj do 3.9.1 i wszystko powinno działać :slight_smile:

DoreK
DoreK α-tester v3
6 lat temu

Chociażby tak, że jakość dźwięku i ogółem rozmów na Discordzie wciąż pozostawia wiele do życzenia. Poza tym TS pobiera mniej danych co jest korzystne dla osób z ograniczonym pakietem Internetu. Tyle w temacie, można się rozejść.

Damian28w
Damian28w
6 lat temu

Sorki za odkop ale proponowałbym zaktualizować kilka linijek poradnika :

apt install nano

Linki : Wersja : 32 BIT

wget https://files.teamspeak-services.com/releases/server/3.9.1/teamspeak3-server_linux_x86-3.9.1.tar.bz2

Wersja : 64 BIT

wget https://files.teamspeak-services.com/releases/server/3.9.1/teamspeak3-server_linux_amd64-3.9.1.tar.bz2

Edytujemy plik : nano ts3server_startscript.sh

zamieniamy linijkę : COMMANDLINE_PARAMETERS="" na COMMANDLINE_PARAMETERS="license_accepted=1"

dodatkowo można tam dodać (opcjonalnie)

serveradmin_password= haslo do query

przykład :

COMMANDLINE_PARAMETERS="license_accepted=1 serveradmin_password=12345"

:)

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3
6 lat temu

14 posts were split to a new topic: Problem dot. instalacji serwera TeamSpeak3 na Windows