Zanim ktoś zacznie mówić, że nie jestem klientem tegoż sklepiku, więc nie mam nic do gadania to w dużej części odpowiadałem za instalację serwera WWW i konfiguracji samego sklepu pod serwery różnych klientów tego sklepu. Dostałem kilkukrotnie za "źle skonfigurowany sklep", bo nie działa i mówi, że licencja jest błędna, a nawet kilka razy zostałem oskarżony o kradzież kluczy licencji i używania ich u siebie (???), więc ten post, który jest moją opinią na temat samego sklepu i działań wokół niego niech będzie przestrogą dla innych ludzi, którzy myślą nad jego zakupem.
Sklep sam w sobie dużo nie wyróźnia się od innych darmowych skryptów, może tym, że często działa gorzej i przez byle co potrafi zapłakać, że nie mogło pobrać danych o licencji, co skutkuje wielkim napisem "Licencja nieprawidłowa" (ale o tym później) oraz większą ilością dodanych w standardzie form płatności. Częściej taniej, a na pewno bezpieczniej wyjdzie wziąć jeden z darmowo dostępnych sklepów i zapłacić komuś za dopisanie potrzebnej nam formy płatności.
Ogólnie historia zaczyna się od tego, że konfiguruje już jeden sklep, oddaje gotowy, wszystko fajnie, a tu nagle sklep pluje błędem "Licencja niepoprawna", od razu sprawdzam co jest nie tak, dostając przy tym "po łbie", że co ja zrobiłem, że licencje odebrali. Po chwilowej analizie wychodzi na to, że zapytanie kierowanego do serwera, na którym twórca oprogramowania postawił swój "serwer licencyjny" nie odpowiada, a strona co każde odświeżenie pyta zapytaniem GET z kluczem licencyjnym czy owa licencja jest poprawna. Powoduje to, że gdy serwer licencyjny padnie chociaż na chwilę to osoby, które akurat być może chciały kupić coś na naszym serwerze dostaną tylko wielki komunikat o błędnej licencji, a to może zniechęcić osobę do zakupu, a czasem nawet do gry na naszym serwerze, więc w najgorszym przypadku tracimy podwójnie.
Twórca tegoż jakże zaawansowanego sklepiku obwinia ludzi o DDoSy serwera i rozkłada ręce mówiąc, że nic nie może z tym fantem zrobić, gdy Wy możecie tracić potencjalnych klientów przez niedostępność sklepu. Jeśli takie podejście do klienta płacącego za sklep jest tutaj normą to można pomyśleć o innych usługach tegoż jegomościa, ale to nie miejsce na dyskusję o tym.
Wracając do tematu zanim zdecydujesz się na zakup tego sklepiku radziłbym się poważnie kilkukrotnie zastanowić, czy zakup akurat tej usługi to dobry pomysł, a być może lepiej zaufać innym użytkownikom tego forum, którzy dostarczają tego typu usługi.
Tekst nie ma na celu urazić twórcy projektu, a jest wyrazem bulu dópy opinii na temat tego jak działa oprogramowanie oferowane przez niego z mojej perspektywy.