LostAll:
dlatego chce się podzielić z wami moją opinią na temat tej oferty
Dzięki, zapewne niemało osób będzie wdziecznych za to, że może zobaczyć dane z realnego serwera MC :slight_smile:
DoreK:
Ogółem oferta TURBO to trochę rozbój w biały dzień gdzie przy tych cenach idzie kupić dedyka właśnie z taką a nawet i lepszą specyfikacją
Szanuję Twoje prawo do opinii ale całkowicie się z tym nie zgodzę.
Nie wymachuję przed nikim bronią w celu opróżnienia go z gotówki bo był w złym miejscu o złym czasie.
Nasi klienci składają u nas zamówienia i otrzymują VPSy bo jest to dla nich korzystne i bardziej opłacalne niż w innych firmach biorąc pod uwagę co otrzymują.
Porównujesz też serwer dedykowany do VPSa.
To jednak inne usługi gdzie otrzymujesz co innego.
Mogę jednak zgodzić się z tym, że docelowo w obu otrzymujesz dostęp do konta roota przez SSH i konsolę KVM/VNC.
anon31176317:
Skąd taka różnica w cenie? ;p
Jeśli nie zamieścilibyśmy pełnej oferty to gwarantuje, że pojawiłyby się pytania "a ile za 16vCPU?".
Zawsze gdy montowaliśmy niekompletną listę, ktoś tworzył ticket, pytał na forum ile by wyszedł większy pakiet. Od razu zmontowaliśmy wszystkie dla pełnego wglądu i braku dalszych pytań mimo, że głównie planujemy sprzedawać mniejsze pakiety.
Jak wspomniałem wyżej to też usługi innego typu.
Wkleiłeś zrzut gdzie cena dedyka to również zobowiązanie się do jego opłacania przez cały rok, podana jest tam też cena netto, podczas gdy wszystkie ceny u nas są podawane w brutto czyli mają już wliczony podatek VAT (23% w chwili gdy to piszę)
Czyli przez cały rok należy płacić 812,60 zł co miesiąc (łącznie 9751,20 zł)
Główna opłacalność naszej oferty to brak zobowiązań dla użytkowników oraz dobra jakość do ceny.
Jeśli potrzebujesz powiedzmy 2 vCPU (nasza oferta jest skierowana głównie do kilku vCPU) a serwer gier chcesz trzymać powiedzmy 3 msc to zapłacisz jakieś 95% mniej.
Trochę ciężko oczekiwać od powstających serwerów gier aby zobowiązać się na prawie 10 000 zł aby sprawdzić czy ich serwer gier się przyjmie.
Zdecydowanie łatwiej jest u nas zapłacić 100 - 200 PLN na jeden miesiąc aby zweryfikować rynek.
Nawet biorąc u nas maksymalny pakiet na miesiąc to nadal opcja tańsza o ~85% niż to co podałeś.
Jeśli przyrównamy opcję bez zobowiązania to faktycznie wychodzi trochę taniej jednak wracamy do ważne punktu, że nie dostajesz tego samego co u nas, nie jest to 1:1.
Dajemy też możliwość łatwej i płynnej migracji na większe pakiety jeśli projekt serwera gier się przyjmie.
W przypadku gdy sam zarządzasz sprzętem musisz przenosić pliki i dbać o to samemu.
U nas po prostu tworzysz ticket, otrzymujesz odpowiedź w 48h (pracujemy nad tym aby było jeszcze szybciej) a powiększenie pakietu w większości przypadków nie wymaga więcej od naszego klienta niż wyłączenie i włączenie VPS. Uprzedzam pytania, nie każdy się musi znać na wszystkim a wiadomości w ticketach jasno dają do zrozumienia, że jest do dla naszych klientów bardzo pomocne.
W OVH jak napiszesz, że masz problem to możesz pozostać więcej niż tydzień bez odpowiedzi, sami mieliśmy sytuację, że czekaliśmy ponad 3 tyg na reakcję a pewne osoby mimo zobowiązania nie odpisują na mail już około pół roku.
Nie były też rzadkie sytuacje gdzie nabyty serwer był wadliwy a obsługa OVH tego nie mogła zdiagnozować. Niestety czasami szybciej jest tam wyrzucić serwer i kupić nowy niż naprawić.
Powodzenia dla użytkownika uwiązanego umową. Jesteśmy dość niezawodną nakładką na OVH która rozwiązuje problemy tego typu po swojej stronie.
Tu dochodzimy do kwestii, że nie ma nic za darmo.
Praca obsługi, obsługa ticketów czy chociażby utrzymanie forum na którym piszemy (nie ma wkurzających bannerów, autorzy poradników oraz aktywności dostają od nas bonusy) nie jest za darmo. Wspomagamy właścicieli serwerów tworząc i utrzymując społeczność oraz przydatne dla nich treści. Nie widziałem na OVH tyle materiałów o grach co u nas, dodatkowo też oni sami linkowali do naszego forum na swoim koncie Twitter podczas gdy w Polsce zaczynała się pandemia korony.
Koszty prowadzenia w Polsce w pełni legalnej działalności z umowami o pracę też nie są niskie.
Z racji dość małej skali nie jesteśmy w stanie też oferować cen jakie byśmy chcieli, jednak sądzę że uwzględniając obie strony (klientów i nas) są naprawdę w porządku.
Względem poprzedniej oferty Turbo zmniejszyliśmy cenę per 1 vCPU o ~12% oraz zwiększyliśmy wydajność, mimo inflacji.
Wydaje mi się to naprawdę dobrym postępem.