Nazwa projektu
MaRPG
Cel
Utworzenie serwera RPG z unikatową mechaniką, świeżymi pomysłami i szerokim zapleczem perspektyw.
Co udało nam się zrobić
Serwer w lwim procencie opiera się na pisanych przeze mnie skryptach. Jestem bardzo zadowolony ze swojej pracy. Dodam nieskromnie, że do tej pory, przez trzy lata, przez które zajmuję się tworzeniem serwerów na własny użytek, nie spotkałem się z problemem, którego nie byłbym w stanie "przeskoczyć". Jestem gotów udowodnić swoją biegłość w ich pisaniu - jeżeli dacie mi jakieś zadanie do wykonania, które miałoby na celu sprawdzić moje kompetencje postaram się je rozwiązać. Z chęcią również zaprezentuję to, co zostało już zrobione. Część najciekawszych rzeczy podałem w prezentacji serwera, którą obejrzeć można pod adresem: http://www.mpcforum.pl/topic/1527758-zapowied%C5%BA-marpg/ Serwer cieszy się dużym zainteresowaniem, w ciągu jednego dnia otrzymałem kilka wiadomości dotyczących serwera.
Plany
Uważam, że projekt może okazać się kamieniem milowym w kierunku minecraftowych serwerów RPG. Zapewniam, że mamy masę pomysłów, które na pewno spotkałyby się z aprobatą graczy tak, jak te, które zostały już zaprezentowane. W zasadzie ogranicza nas już tylko brak środków, które pozwoliłyby nam na "rozruszanie interesu". O ile rozreklamowanie serwera nie stanowiłoby problemu (w myśl zasady "Dobry produkt reklamuje się sam", chociaż uspokajam, że nie zamierzam tylko na tym poprzestać), o tyle brak maszyny odpowiedniej do pracy nad nim jest już problemem większej wagi. Dlatego też zdecydowałem się napisać do Was, ponieważ korzystam z Waszych usług już jakiś czas i nigdy nie spotkałem się z rozczarowaniem. Główną sprawą na którą obecnie kładziemy nacisk jest uczynienie serwera bardziej medialnym, co mogłoby przynieść nam obopólne korzyści - nam pozwoliłoby na szybsze jego otwarcie, a Wasz hosting byłby promowany przez duży baner na stronie będącej swego rodzaju Newsletterem z prac nad serwerem, jak i również zobowiązałbym się do regularnego wspominania w postach na stronie na Facebooku dotyczącej serwera o sponsorze serwera. Nie ukrywam, że MaRPG to po prostu moja pasja. Marzenie, które obiecałem sobie kiedyś zrealizować. Dlatego też wkładam całe pokłady serca w swoją pracę.
Osoby/organizacje biorące udział (linki)
Obecnie serwer jest budowany w kameralnej, kilkuosobowej ekipie, jednak mimo trudnych warunków prace galopują nieubłaganie do przodu ;)
Osoby/organizacje które może wezmą udział (linki)
Rozpoczęliśmy rekrutację na budowniczych serwera - ich brak to nasza pięta achillesowa, która najbardziej opóźnia planowany start serwera. Uspokajam jednak, że we wspomnianych wiadomościach, które otrzymałem wiele z nich wyraża właśnie chęć pomocy przy projekcie. Nie brakuje także wiadomości z ciepłymi słowami od graczy, którzy nie mogą doczekać się startu i czekają na informacje z serwera. Aktualne tematy dotyczące serwera, w których zaobserwowaliśmy ruch znajdziecie tutaj: http://craftsite.pl/forum/index.php?/topic/94435-18rpgnp-marpg/ http://www.mpcforum.pl/topic/1527758-marpg/
Usługi z lvlup.pro których potrzebuję aby zrealizować swój cel wraz z parametrami (GB RAM, sloty itp)
Aby móc prowadzić prace w warunkach sprzyjających rozwojowi serwera potrzebowałbym serwera ulokowanego w Polsce (zależy mi zwłaszcza na podglądzie mapy) o specyfikacji właściwej dla serwera 3GB RAM zawartego w Waszej ofercie. Oprócz tego mile widziany byłby hosting WWW co pozwoliłoby na utworzenie strony, na którą zamieszczalibyśmy najwięcej informacji.
Co mogę zaoferować w zamian
Tak jak wspominałem na stronie, którą mamy w planach stworzyć (przy naszym tempie pracy ogarnięcie strony jest kwestią jednego dnia) umieścilibyśmy baner lvlup.pro, jak i również na facebookowej wersji strony umieścilibyśmy reklamę. Wyrażam także chęć ewentualnej dalszej współpracy po otwarciu serwera. Zwłaszcza tutaj sądzę, że dalibyśmy radę zespolić MaRPG z lvlup przez wiadomości, które pokazywałyby się na czacie przez jakiś czas (byłyby bardzo widoczny - czat ogólny zarezerwowany jest bowiem tylko dla administracji serwera jak i użytkowników VIP), na BossBarze (pasek, który pokazuje życie np. smoka w Kresie) jak i przez nawiązanie w różnych misjach itd. Pomysłów jest naprawdę masa.
Dlaczego ten projekt jest unikalny? Opisz
MaRPG to projekt innowacyjny, zawierający sporo ciekawych pomysłów m.in. klasy postaci (przykładem może być to, że każda klasa postaci ma innego skina - daje to naprawdę fajny efekt jak i również pozwala lepiej się wczuć w klimat. Każda klasa postaci ma swoje wady i zalety - wszystko odpowiednio zbalansowane, jak i historię - rozmowa z wieloma z NPC wygląda inaczej zależnie od klasy postaci. Myślę, że rzeczą, która może robić największe wrażenie jest rozmowa z NPC - kiedy ten zada pytanie na chacie pojawią się możliwe odpowiedzi - wystarczy na nią kliknąć a rozmowa potoczy się dalej! Nie widziałem tego na żadnym serwerze. Takich rozwiązań na MaRPG jest CAŁA MASA), ulepszanie przedmiotów, dodawanie bonusów do przedmiotu (przedmioty bazują w pełni na napisanym przeze mnie skrypcie. Z wielką przyjemnością zaprezentowałbym ich działanie), questy (perełka - połączenie citizens ze skryptem stwarza możliwość zrobienia questów ograniczonych tylko naszą wyobraźnią (która to również jest nieograniczona :D) - na pewno nie będzie to "zabij, przynieś, odejdź" jak na większości serwerów określanych mianem RPG (jeżeli Was to zainteresuje podam przykłady questów które znajdą się na MaRPG) i znacznie wiele innych. Czyż to wszystko nie czyni go unikalnym? Co najważniejsze MaRPG to projekt całkowicie odizolowany od łatki "serwera dla hajsu". Jeżeli nasza współpraca by się rozwinęła miałbym nadzieję uzyskać od Was odpowiednią maszynę w zamian za solidną reklamę (przewiduję liczbę graczy sięgającą rzędu około 200 osób). Chociaż tak, jak wspomniałem, satysfakcję dostarcza mi już samo rozwijanie się MaRPG, serwer będzie zarabiał w sposób zgodny z Minecraftową EULĄ, co oznacza totalny brak przedmiotów mogących jakkolwiek uprościć komuś rozgrywkę (w ofercie będą tylko kosmetyczne zmiany), co z kolei oznacza więcej graczy na serwerze. Pozdrawiam ciepło i dziękuję za przeczytanie tego wszystkiego - wiem, że się rozpisałem, ale pokładam serdeczną nadzieję na rozpoczęcie współpracy z Wami :)