Oferta 2GB RAM oraz storage

Rozwiązane
odrzucone, nagrodzone, oferta
Axerr
Axerr

Hej! Przychodzę z propozycją dodania nowej oferty serwerów, które miałyby małą ilość pamięci RAM. Przykładowo oferta serwerów od 512MB do 2GB ramu. Obecna oferta jest bardzo niekorzystna, szczególnie, że wiele osób nie potrzebuje aż 4 GB ramu, a wystarczy im zaledwie 1 czy 2 GB. Serwery mogłyby być na osobnym node, który byłby przeznaczony tylko i wyłącznie dla tych serwerów z małą ilością pamięci RAM, aby nie "katować" serwerów na których ludzie normalnie uruchamiają serwery gier. Można byłoby wprowadzić limit CPU na wypadek, gdyby jakiś :nosacz: wpadł na pomysł uruchomienia np. serwera Minecraft. Można nadać ofercie zastosowanie np. do botów discord, stronek www, vpnów i aplikacji, które nie żrą tak dużo CPU. Nie wiem, na ile jest możliwy do wykonania mój pomysł, ale zapewne coś wykombinujecie 😃 Pozdrawiam.

Keksoniusz
Keksoniusz

Cześć, przy okazji zapytam się czy istnieje możliwość uruchomienia oferty typowo nastawionej pod storage? Większość zapewne ma wdrożone systemy automatycznej kopii zapasowej (jak nie masz to wdróż ją) lecz możliwości przechowywania owej kopii nigdy mało. Czy istnieje możliwość uruchomienia takiej skromnej oferty? Wydaję mi się, że zastosowanie macierzy HDD wpiętej w jakiś sensowny RAID było by w miarę rozsądne a docelowy użytkownik mógłby się dodatkowo zabezpieczyć w obrębie jednej firmy - w docelowo innej lokalizacji niż zakupiony VPS. Jest to luźna sugestia także, zapraszam do rozmowy 😉

krfcm
krfcm Pionier

Pomysł jest dobry, ta oferta z góry skazana jest na dużo steal, który był do niedawna bardzo dużym problemem w starej ofercie. Uruchomienie oferty w której od razu wiadomo, że ten steal wystąpi jest wizerunkowym strzałem w kolano. Poza tym jeśli dobrze poszukasz to za $10.98 rocznie (równowartość 1 miesiąca 4 GB Ryzen up) masz:

• 1GB RAM
  • 1x vCPU Cores
  • 17GB SSD RAID-10 Storage
krfcm
krfcm Pionier

Keksoniusz:

Cześć, przy okazji zapytam się czy istnieje możliwość uruchomienia oferty typowo nastawionej pod storage? Większość zapewne ma wdrożone systemy automatycznej kopii zapasowej (jak nie masz to wdróż ją) lecz możliwości przechowywania owej kopii nigdy mało. Czy istnieje możliwość uruchomienia takiej skromnej oferty? Wydaję mi się, że zastosowanie macierzy HDD wpiętej w jakiś sensowny RAID było by w miarę rozsądne a docelowy użytkownik mógłby się dodatkowo zabezpieczyć w obrębie jednej firmy - w docelowo innej lokalizacji niż zakupiony VPS. Jest to luźna sugestia także, zapraszam do rozmowy 😉 To jest propozycja która według mnie jest potrzebna, zwłaszcza że część osób korzysta z lvlup jako pośrednika w płatnościach i pieniądze trafiają na hosting skąd nie ma możliwości (oficjalnej) wypłacenia ich, aby zakupić gdzieś przestrzeń do przechowywania backupów do której jesteśmy zobowiązani regulaminem.

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Zdecydowanie lepszym pomysłem było by wdrożenie oferty jakiegoś shared storage :thinking: Opartego na Nextcloud czy coś... Aczkolwiek wydaje mi się, że była kiedyś mowa, że użytkownik będzie mieć dostęp do przywracania backupów, i raczej to dobrze zastąpi te oferty.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Axerr:

Przychodzę z propozycją dodania nowej oferty serwerów, które miałyby małą ilość pamięci RAM

Dzięki za sugestię! :slight_smile:

Mieliśmy w przeszłości ofertę 512 MB RAM OpenVZ zlokalizowaną w DC SDC. Cieszyła się dużym zainteresowaniem ale powodowała dużo problemów i nie oferowała takiej wydajności aby mówić o niej dobrze, choć cena była dość atrakcyjna (~14,90 PLN brutto o ile dobrze pamiętam). Było wiele problemów z abuse oraz wydajnością i z niej zrezygnowaliśmy.

Nie chcemy ponownie takiej sytuacji więc obecnie nie planujemy wprowadzać ofert które np. będą tańsze niż 20 PLN a ilość RAMu mniejsza niż 4 GB. Zasoby potrzebne do prowadzenia serwerów gier rosną zamiast maleć i idziemy razem z tym trendem i duchem czasu. Mała ilość zasobów a co za tym często oczekują klienciu bardzo niska cena to inny segment rynku niż taki w który celujemy.

Nie będę cytować konkretnych fragmentów sugestii i pisać bloku tekstu ale skrócę, że wprowadzenie takiej oferty to dla nas bardzo dużo pracy za którą będziemy mieć mniejsze wynagrodzenie niż z obecną ofertą oraz wpłynie negatywnie na naszą opinię oraz nerwy. Jednym słowem same minusy.

Keksoniusz:

Cześć, przy okazji zapytam się czy istnieje możliwość uruchomienia oferty typowo nastawionej pod storage?

Znalazłem powiązany temat we wcześniejszych wątkach:

https://lvlup.rok.ovh/t/propozycja-vpsy-z-dyskami-hdd/711

Dodałem też w nim świeżą odpowiedź:

https://lvlup.rok.ovh/t/propozycja-vpsy-z-dyskami-hdd/711/#28?u=systemz

W skrócie, obecnie takiej nie planujemy.

W zamian rozbudowaliśmy obecny system kopii zapasowych VPS. Wykonywanie kopii jest teraz wielokrotnie szybsze oraz przechowujemy ich dłuższą historię a obsługa może też przywracać je w krótszym czasie. W przyszłości chcemy aby klienci mogli przywracać kopie z panelu w mniejszej cenie niż obecnie.

krfcm:

aby zakupić gdzieś przestrzeń do przechowywania backupów do której jesteśmy zobowiązani regulaminem.

Na rynku jest sporo ofert object storage, który często wychodzi taniej niż VPS, np. OVH OpenStack Swift, BackBlaze Cloud Storage czy DigitalOcean Spaces Nie chcemy mieć zbyt dużo usług w ofercie, nie będziemy oferować usługi tego typu.

Zostawiamy obecną dość skromną ilość pakietów VPS i pracujemy nad nową dość dużą i unikalną usługą której launch będzie w 2021 lub 2022. Zdecydowana większość przyszłych planów jest powiązana z tą nową przyszłą usługą, nie z ofertą VPS czy replikowaniem usług znanych z innych firmy typowo cloudowych.

Mam nadzieję, że pomoże wam to zrozumieć dlaczego podejmujemy takie a nie inne decyzje odnośnie sugestii w ofercie VPS.

Axerr
Axerr

Rozumiem. Jednak problem z naruszeniami może występować również na serwerach z obecnej oferty, a nie przyjmujecie (już) BTC, więc namierzanie takich osób zapewne jest dość prostą sprawą. Nie wiem jak mogłoby wyglądać rozwiązanie dla wydajności, ale pewnie dałoby się coś zaradzić. Tak czy inaczej dziękuję za podjętą decyzję w sprawie propozycji takich małych vpsów 😃

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Tu też chodzi o zagęszczenie osób na hoście. Jedna niesympatyczna osoba może przeszkodzić wszystkim innym, a tak to na przykład 5-10 klientom, a nie 40-50 :thinksmart:

MTGmati
MTGmati

Taki pakiet z tak mała ilością RAM (512MB) musiał by mieć limit CPU (uwzględniając podaną specyfikację z lokalizacji Polska) per. 1vCPU na poziomie ~6% z Dyskiem ~5GB, jeśli mówimy o jednym przeznaczony węźle dla tego typu planu usługi. Oczywiście te szacuktowe (na podstawie RAM) mogą się różnić w zależności od zasobów przeznaczonych na "system".

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Ten temat został automatycznie zamknięty 5 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.