Opinia dotycząca próby rozwiązania afery na forum

Opinie
DoreK
DoreK α-tester v3

https://lvlup.rok.ovh/t/ama-admin-i-regulamin/13021/#13?u=dorek W związku z tym piszę tutaj co sądzę o obecnej formie próby rozwiązania aktualnie trwającego problemu wśród naszej społeczności. Uważam, że odsyłanie nas w inne miejsce, gdzie możemy utworzyć temat ze swoim zdaniem na temat sytuacji, jest głupie. Jeżeli chcemy rozwiązać problem, to powinniśmy w jednym miejscu nie tylko zadawać pytania, ale też prowadzić jakąś dyskusję. Aktualna forma na zasadzie AMA (zadaj pytanie, a ja odpowiem... i tak w kółko) nie ma żadnego sensu. Jeżeli chcemy rozwiązać problem to powinniśmy wspólnie dyskutować w jednym miejscu, a nie - zupełnie niepotrzebnie - utrudniać przepływ informacji i rozdzielać wszystkie uwagi, opinie czy pytania po całym forum.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Przyjmuję i szanuję Twoją opinię 👍

Ja za to uważam że standardowa dyskusja na te tematy będzie prowadzić do nieskończonego flamewar'u. Mówię to na podstawie swojego ponad 8 letniego doświadczenia w ticketach nie tylko w lvlupie oraz trochę krócej od początku tego forum. To że użytkownicy w takich drażliwych tematach nie potrafią kontrolować emocji widać doskonale w części postów tego wątku przykładowo:

https://lvlup.rok.ovh/t/hscode-pl-developer-team/12773

Nie mam problemu z dostosowaniem się do tego że użytkownicy potrzebują pewnych wyjaśnień, dlatego postanowiłem stworzyć wątek który podlinkowałeś. W zamian za to że ja robię przysługę, oczekuję tego samego w zamian - użytkownicy chcący tych wyjaśnień też muszą się dostosować do trybu pytania aby nie rozpętać kolejnych burz gdyż samokontrola nie działa (patrz przykład wątku wyżej). Sądzę też że ten kierunek wątku jest bardziej efektywny, ja jestem jedną osobą kontra wiele innych które często nie precyzują o co dokładnie im chodzi. Mógłbym spędzić godziny na dyskusji która może do niczego nie prowadzić. Obowiązek postowania bardzo konkretnych wiadomości skutecznie odsiewa takich rozmówców. Odpowiadam i spędzam czas tylko na tym co ważne i będzie miało efekt.

Podsumowując, ściśle kontrolowany sposób dyskusji maksymalizuje w moim zdaniu szansę na wyeliminowanie osób które chcą tylko podburzyć innych zamiast razem coś zbudować.

Z racji tego że jest to dość otwarty wątek (opinie), przenoszę go do #ulepsz-lvlup-pro:opinie i pozostawię głos innym. Zamknięcie 30 dni po ostatniej wypowiedzi powinno dać duże możliwości i nie ograniczy tu użytkowników w wyrażaniu własnego zdania :slight_smile:

Kamilkime
Kamilkime Regularny

SystemZ:

To że użytkownicy w takich drażliwych tematach nie potrafią kontrolować emocji widać doskonale w części postów tego wątku przykładowo:

Owszem, potrafią się kontrolować - jednak kontrolowane dyskusje kończyły się banami i zamykaniem wątków, więc teraz wszyscy korzystają z okazji i piszą o tym gdzie mogą =)

SystemZ:

W zamian za to że ja robię przysługę

Może to zabrzmi wrednie, ale moim zdaniem to nie przysługa - tylko zrobienie tego, co powinno zostać zrobione dawno. Ewidentnie widać, że w kwestii banów użytkownicy nie wiedzą czemu, za co, po co one padają. Jest poczucie niesprawiedliwości - że jedni dostają bana szybko, a inni wcale. Dlatego moim zdaniem to nie jest robienie przysługi, moim zdaniem to jest wyjaśnienie społeczności tematu banów, co powinno zostać zrobione dawno temu - żeby wszyscy wiedzieli czym admini się kierują dając bany, że to nie jest tylko ich widzi-mi-się (a tak to może czasem wyglądać, bo nie mamy jako użytkownicy tych samych informacji)

SystemZ:

Obowiązek postowania bardzo konkretnych wiadomości skutecznie odsiewa takich rozmówców

No i niestety... Wydaje mi się że to niemożliwe. Nie o wszystko można zapytać precyzyjnie - do niektórych pytań trzeba dojść zadając inne, bardziej ogólne, zdobywając w ten sposób wiedzę potrzebną do zadania bardziej konkretnych pytań

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.