Czy mógłby mi ktoś doradzić w jaki sposób mogę podpiąć subdomenę na VPS? mam subdomenę s2.omniverse-sf.net.pl dnsy adres ip w panelu home.pl ustawiłem tylko co trzeba na ftp ustawić? żeby z danego katalogu czy cos
Czy mógłby mi ktoś doradzić w jaki sposób mogę podpiąć subdomenę na VPS? mam subdomenę s2.omniverse-sf.net.pl dnsy adres ip w panelu home.pl ustawiłem tylko co trzeba na ftp ustawić? żeby z danego katalogu czy cos
Podpinasz tylko rekord A w strefie DNS na IP VPS'a.
To mam potpięte ale chce żeby kierowało na katalog s2 np bo jak mam omniverse-sf.net.pl i s2.omniverse-sf.net.pl to jest subdomena to wyświetla to samo co na zwykłej domenie
Tutaj trzeba zabawić się w VirtualHosty i dodać nowy dla subdomeny
DocumentRoot "/www/example1"
ServerName www.example.com
# Other directives here
To jest najprotszy przykład VirtualHost'a. Tworzymy nowy plik w katalogu /etc/apache2/sites-available dla apache i tam dodajemy wyżej wymieniony tekst, ale zmieniamy dane na własne. Plik ma rozszerzenie .conf
Plik ma mieć dowolną nazwę czy jakąś domyślną?
Możesz go nazwać np. subdomena.domena.conf
Po tym włączasz ją komendą a2ensite nazwa (plik bez conf).
Następnie systemctl reload apache2
Jeśli wszystko jest dobrze w konfiguracji vhosta powinien się przeładować bez problemów.
plik zrobiłem sobie o nazwie s2.omniverse-sf.net.pl.conf tak czy bez pl? i ten adres /www/example mozę być np nazwa s2 ? sorki za tyle pytań ale nigdy nie miałe styczności z vps :slight_smile:
MatiXer:
tak czy bez pl Bez różnicy, kwestia tylko żebyś później w komendzie wpisał odpowiednią nazwę.
MatiXer:
i ten adres /www/example mozę być np nazwa s2 ? Nie, to jest lokalizacja do głównego katalogu tego VirtualHosta. Czyli, jeśli ta subdomena ma mieć swoje pliki w
/var/www/html/sub, to takie coś musisz wpisać. A nazwę tej subdomeny wpisujesz wServerNamew konkretnym VirtualHoście ;)
MatiXer:
sorki za tyle pytań ale nigdy nie miałe styczności z vps :slight_smile: Od tego jest to forum ;)
DocumentRoot "/var/www/html/sub"
ServerName www.s2.omniverse-sf.net.pl
# Other directives here
tak dobrze?
Nie dobrze bo nie użyłeś formatowania w poście :kappa:
Co do tej lokalizacji z /var/ ja podałem przykłąd, jeśli rzeczywiście odnosi się do twojej lokalizacji na serwerze - to tak, w ten sposób ma to wyglądać.
tak to jest lokalizacja z plikami
ta komena systemctl mi nie działa zrobiłęm tak jak pisałeś i jak wchodze na s2.omniverse-sf.net.pl powinna się pojawić gra sfgame a nie strona główna xd
MatiXer:
ta komena systemctl mi nie działa Czyli zapewne masz gdzieś jakąś literówkę i coś ci nie działa 🙃 Podeślij całość błędu.
MatiXer:
s2.omniverse-sf.net.pl MatiXer:
ServerName www.s2.omniverse-sf.net.pl
W VirtualHost musi być dokładnie to, na co zamierzasz wejść.
Jeśli potrzebujesz użyć tego bez www, to zmień zawartość pliku z VirtualHostem i wpisz service apache2 restart
DocumentRoot "/var/www/html/sub"
ServerName s2.omniverse-sf.net.pl
# Other directives hereto jest cały plik z rozrzeszeniem conf
@MatiXer najpierw zapoznaj się jak wygląda Vhost
https://lvlup.rok.ovh/t/apache-virtualhost/252
przeanalizuj to i na podstawie tego w jednym pliku 000-default.conf możesz zamieścić domenę i sub-domenę oczywiście wskazując na właściwe umiejscowienie plików ;-)
przykład mój jest dla 3 domen ale na bazie tego można i więcej stworzyć jak i sub-domeny :-)