Ponowna blokada usługi VPS KVM

Zombie
vps, kvm, zabezpieczenia
Glenor
Glenor

Witam, otóż mam taki problem że Zablokowali koledze VPS i pisze coś takiego

Attack detail : 9Kpps/66Mbps dateTime srcIp:srcPort dstIp:dstPort protocol flags bytes reason
2018.01.28 22:11:35 CET ipVPS:21406 120.78.26.110:8877 TCP SYN 913 ATTACK:TCP_SYN

I drugi raz zablokowali ten VPS Rodzaj VPs KVM Na VPs był zainstalowany Server Minecraft Lobby oraz BungeeCord

Proszę o pomoc

DoreK
DoreK α-tester v3

Tutaj nic ci nie poradzimy na to, od tego jest support. I radzę Ci dobrze zabezpieczyć VPS'a.

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Prawdopodobnie albo zostawiacie ssh na domyślnym porcie i macie łatwe hasło do zalogowania, przez co boty włamują się i instalują różne rzeczy, lub sami pobieracie coś z jakimś backdoorem który pozwala nieupoważnionym osobom robić rzeczy

Glenor
Glenor

czyli VPs musze na nowo przeinstalować ?? i czy mogę jakoś odzyskać pliki które tam zrobiłem

Infinity
Infinity

Musisz napisać ticketa o odblokowanie. VPSa sobie lepiej zabezpiecz, bo z tego wynika, że został z niego wysyłany atak pakietów o typie TCP SYN. Prawdopodobnie włam botów i wliczenie vpsa do puli serwerów ataku.

Pliki raczej zostaną, jesli @SystemZ tak zadecyduje. Tutaj nic nie pomożemy. Pamiętaj, że za trzecim razem, gdy zostanie zablokowany VPS stracisz go calkowicie.

MentosPL
MentosPL

jakiś poradnik jest jak się przed tym bronić albo co zrobić? nie chciałbym mieć takiej sytuacji xd

MTGmati
MTGmati

Problemów związanych z ZABLOKOWANYM VPS nie jesteśmy, w stanie rozwiązać. Napisz ticken, w panelu klienta i opisz wszystko dokładnie. Przecież nie został on zablokowany bez przyczyny.

@MentosPL Jak się przed tym chronić?

MentosPL
MentosPL

Dziekówa, na pewno zastosuję się do tego pierwszego jak dostanę KVM'kę, + myślę o google authenticator ;) https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/jak-zabezpieczyc-logowanie-do-serwera-za-pomoca-jednorazowych-tokenow/

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Oprócz Google Auth fajny jest także KeePass. Losowe hasła się przydają ;)