Porównanie silnika Spigot i jego odłamów

Off topic
minecraft, pluginy, spigot
MTGmati
MTGmati

Opisujemy m.in:

• Zalety
  • Wady
  • Optymalizację
  • Dostępność wersji
  • Stabilność

Spigot

TacoSpigot

PaperSpigot

DoreK
DoreK α-tester v3

TacoSpigot to jakiś dziwny fork, widziałem różne dziwne błędy z nim związane, raczej żaden poważny serwer z tego nie korzysta. PaperSpigot natomiast jest aktualizowany prawie codziennie, Spigot niestety rzadziej. Mówi się że PaperSpigot jest wydajniejszy od Spigota - jest to prawda, jednak należy mimo wszystko go też odpowiednio skonfigurować, wtedy efekty będą nieco lepsze. Paper daje więcej funkcji do ustawienia - taki przykład: na serwerach gdzie surowce zdobywa się w normalny sposób (czyli z rud) przyda się funkcja anty-xray, która na prawdę działa nie powodując przy tym lagów (wszystko do ustawienia w paper.yml). Poza tym paper to sprawdzony i popularny silnik, korzysta z niego bardzo dużo serwerów.

anon10657637
anon10657637

DoreK:

TacoSpigot to jakiś dziwny fork

Fork PaperSpigot'a.

DoreK:

raczej żaden poważny serwer z tego nie korzysta

Herezja.

DoreK:

PaperSpigot natomiast jest aktualizowany prawie codziennie, Spigot niestety rzadziej.

Jest tak, ponieważ Aikar dostosowywuje silnik pod serwery należące do Starlis LLC - on tam jest głównym commitującym patche. Natomiast łatki bezpośrednio pod Spigota trafiają gdy to konieczne, bo w głównej mierze SpigotMC Pty, rozwija Bukkita i CraftBukkita aktualizując na nowsze wersje - ale tego się nie widzi w repo podlinkowanym przez @MTGmati, bo po co linkować ich więcej, jak mają one wpływ na reszte forków?

DoreK:

Mówi się że PaperSpigot jest wydajniejszy od Spigota - jest to prawda, jednak należy mimo wszystko go też odpowiednio skonfigurować

Gdyby nie konfiguracja to byłaby ta sama kobyła rzecz ujmując - poprawki wydajności nakładane na Papera (z wyjątkiem rozszerzenia konfiguracji) w 90% pokrywają się z tymi ze Spigota.

To tak k'woli sprostowania, bo ogólnie to się zgadzam z @DoreK.

Co do samego tematu - kpina. Tylko podane źródła, a to nawet nie zostało zrobione w pełni.

DoreK
DoreK α-tester v3

Ogółem po treści tematu to wydaje mi się, że autorowi chodziło o utworzenie miejsca do dyskusji na temat tych silników, prawda @MTGmati? Jak tak to myślę że mógłbym zmienić nazwę tematu bo trochę zmyla ;)

MTGmati
MTGmati

@anon10657637 Dzięki za zmianę nazwy tematu myślę, że teraz będzie to jaśniejsze do zrozumienia.

DoreK:

Ogółem po treści tematu to wydaje mi się, że autorowi chodziło o utworzenie miejsca do dyskusji na temat tych silników Jak najbardziej.

Lempik
Lempik
anon10657637
anon10657637

Który umarł.

Lempik
Lempik

DoreK:

Paper daje więcej funkcji do ustawienia - taki przykład: na serwerach gdzie surowce zdobywa się w normalny sposób (czyli z rud) przyda się funkcja anty-xray, która na prawdę działa nie powodując przy tym lagów (wszystko do ustawienia w paper.yml).

Na czym polega funkcja "anty-xray" wbudowana w paperze? Jak to konkretnie działa?

Kamilkime
Kamilkime Regularny

Lempik:

Na czym polega funkcja “anty-xray” wbudowana w paperze? Jak to konkretnie działa?

Pewnie tak jak dawniej plugin Orebfuscator - do gracza wysyła tylko bloki, które faktycznie widzi, ale te, które są 'z tyłu' czy 'pod ziemią' - wysyła losowe albo wcale