Problem z logowaniem się do VPS

Zombie
Blejdzik
Blejdzik

Witam. Mam problem, gdyż kupiłem VPS i jak się próbuje zalogować do FTP to mam błąd sieci. Logując się do VPS nie wyskakuje mi Login as: Proszę o szybką pomoc z poszanowaniem Blejdzik

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Blejdzik:

FTP Zapewne chcesz zalogować się do SFTP, a konkretniej SSH. Czy używasz aplikacji do SSH i logujesz się przez port 22?

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro
Timo

Np. Putty ;) Wpisujesz poprawny adres IP? Jaki konkretnie error ci wyskakuje?

Nieznajomy11

Logujesz się do roota, czy do usera? Jak do roota, to czy go odblokowałeś? Jeśli nie to zerknij na wątek z mojego poprzedniego posta.

Blejdzik
Blejdzik

A jak mam odblokować roota? bo jak próbuje, to próbuje jako root się zalogować

Nieznajomy11

Sekcja Dostęp do konta root w tym wątku: https://lvlup.rok.ovh/t/podstawy-serwera-vps-kvm/55?u=nieznajomy11

Timo

Ale jeśli nie wyświetla się "Login as:" to znaczy, że jest problem z połączeniem. Nie jest to błąd np. o niepoprawnym haśle.

Blejdzik
Blejdzik

Tak

Nieznajomy11

@TImo to generalnie zależy od oprogramowania. Np w proxmoxie nie zawsze się wyświetli, czasem trzeba enter kliknąć i dopiero się pojawia. 😂

Infinity
Infinity

Jakiej używasz aplikacji do połączenia? Czy na pewno na serwerze działa usługa SSH? Z tego co czytam, to problem leży na połączeniu się z serwerem a nie na autoryzacji.

Blejdzik
Blejdzik

A te komendy roota gdzie mam wpisywac? i dodam, ze w putty nie mogę nic wpisywac itp itd i po jakims czasie się wyswietla Network error: connecting time out

Blejdzik
Blejdzik

A te komendy roota gdzie mam wpisywac? i dodam, ze w putty nie mogę nic wpisywac itp itd i po jakims czasie się wyswietla Network error: connecting time out

Infinity
Infinity

Nigdzie komend nie wpiszesz skoro się zalogowac nie możesz. Odpowiedz na moje dwa pytania, jedno już w sumie odpowiedziałeś.

Nieznajomy11

Na początku upewnij się, że dane są poprawne (nie ma nigdzie spacji, i inne takie). Możesz też spróbować Bitvise: https://www.bitvise.com/download-area

Infinity
Infinity

Również polecam tak jak nieznajomy użycia bitvise. Putty czasem lubi wariować.

Jeśli nie pomoże, sprawdź czy poprzez proxmox możesz się zalogować do konsoli serwera (o ile masz KVM).

Blejdzik
Blejdzik

spk

Nieznajomy11

obraz|690x302

A potem klikasz "Login"

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Problem został rozwiązany w zgłoszeniu, teraz putty powinno bez problemu się połączyć z VPS. Rozumiem niecierpliwość, ale za tworzenie multikont zaraz będzie ban.