Problem z rozszerzeniem mbstring - Apache2 & phpmyadmin

Zombie
devon
devon

Witam. Mam problem który starałem się rozwiązać szukając na zagranicznych stronach rozwiązania ale nic z tego.

Robię według poradnika instalacje apache2 mimo to za każdym razem błąd phpmyadmin:

The mbstring extension is missing. Please check your PHP configuration
devon
devon

Faktycznie, wszystko już działa. Teraz jeszcze.. jaki powinien być login do myadmin? użyłem root i hasła które podwalem przy konfiguracji, blad mimo to. Wyskakuje to: #1698 - Access denied for user 'root'@'localhost'

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Utwórz użytkownika w mysqlu i nadaj mu uprawnienia roota :)

devon
devon

Zawsze pod górkę;( Po wrzuceniu plików itemshopu kolejny błąd eh " Site error: the ionCube PHP Loader needs to be installed. This is a widely used PHP extension for running ionCube protected PHP code, website security and malware blocking. Please visit get-loader.ioncube.com for install assistance."

KrEdEnS

Jaką wersję php masz na swoim serwerze?

devon
devon

7.4.1

KrEdEnS

To jak będę w domu to wyśle skrypt na instalację.

devon
devon

A jakiś zewnętrzny serwer lub dysk gdzie można robić backup polecacie?

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

https://lvlup.rok.ovh/t/google-drive-montowanie-dysku-na-vpsie/13091

Polecam, sam korzystam - za darmo jest 15 GB ;)

devon
devon

Mam na onedrive darmowe ponad 30gb. Jest jakiś poradnik odnośnie tej chmury?

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Obecnie nie, ale jeżeli chcesz, to mogę pomóc prywatnie/poproś o utworzenie poradnika - będziesz musiał trochę odbiec w bok poradnika o Google Drive, ale pierwsze kroki będą się pokrywać :slight_smile:

devon
devon

Świetnie, odezwę się jak tylko resztę zrobię i przeniosę cały serwer na vpsa :)

devon
devon

Liczę na Ciebie i twój skrypt :cowboy_hat_face:

KrEdEnS

Tak jak pisałem nie ma mnie w domu także jutro Ci wyśle :)

KrEdEnS

@devon niestety muszę Ciebie zasmucić, bo ioncuba dla php7.4 jeszcze nie ma :(

devon
devon

Sprawdziłem na jakiej ver działa itemshop - 7.3.12 Zrobić wszystko wedługo poradnika tylko i mam 7.4 mimo że instalowałem 4.3? Zrobię wszystko od nowa i możesz podać skrypt na 4.3 jeśli nie będzie to problem.

devon
devon

Polecenie apt-get install phpmyadmin instaluje mi wersje 7.4. Jak to zmienić albo skąd pobrać niższą?

KrEdEnS

Podana komenda nie instaluje ci php tylko panel www ;) Z resztą jaki system masz na vps

devon
devon

domyślny

devon
devon

Ubuntu server 18.4

KrEdEnS

Łap poradnik, ale musisz czytać co wpisujesz bo tylko niektóre komendy będą ciebie interesować ;) https://computingforgeeks.com/how-to-install-php-7-3-on-ubuntu-18-04-ubuntu-16-04-debian/

devon
devon

Wybacz że pytam ale co znaczy php PPA?:slight_smile: Nie znaj na tym się zbytnio

KrEdEnS

Musisz dodać repozytoria php7.3

KrEdEnS

@devon łap skrypt na ioncube dla php7.3

wget https://share.kredens.ovh/IonCube.sh chmod 777 IonCube.sh ./IonCube.sh

devon
devon

teraz to: Brak rozszerzenia mysqli. Proszę sprawdzić konfigurację PHP. Zobacz naszą dokumentację, aby uzyskać więcej informacji.

KrEdEnS
devon
devon

Wszystko już działa. Loguje się normalnie do myadmin. Wpisuje dane użytkownika z którego się loguje do panelu właśnie i host jako ip vpsa. Bląd połączenia wyskakuje Chodzi o połączenie zdalne

LinGruby
LinGruby Pionier

a jakiego użytkownika dodałeś do phpmyadmin?

logowanie do phpmyadmin teoretycznie nie ma nic wspólnego z użytkownikiem lub root w systemie...

jeszcze jak wchodzisz do panelu phpmyadmin?

powinno to być

http://twoje_ip_serwera/phpmyadmin
devon
devon

Tak. Wchodzę w ten właśnie sposób na użytkownika którego utworzyłem z konsoli z pełnymi uprawnieniami. Te same dane wpisuje przy zdalnym i mam błąd

tzn wchodzę przez domene Domena/phpmyadmin ale przy zdalnym daje ip hosta zamiast domeny

LinGruby
LinGruby Pionier

devon:

Te same dane wpisuje przy zdalnym i mam błąd a czego używasz do zdalnego połączenia?

• nie pisze się postu pod postem, edytuje się i dodaje co chciałeś dopisać

LinGruby:

logowanie do phpmyadmin teoretycznie nie ma nic wspólnego z użytkownikiem lub root w systemie…

analogicznie zdalnie łączysz się jako użytkownik systemu lub root, a nie to co w phpmyadmin

bo z tego co piszesz to tak robisz...

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.