Cześć!
Poszukuję pomocy, niestety po paru latach prowadzenia serwera na VPS napotkałem kilka problemów na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi w internecie gdyż nawet nie wiem jak nazwać ten problem gdyż nie jestem zbyt techniczny w tych sprawach, praktycznie działam tylko na schematach i poradnikach.
Potrafię opisując problemy na które napotkałem do tej pory, Numer 1 - Sprawdzam przez PuTTy pojemność dysku, wychodzi na to że dochodzę do maksimum 25GB na 25GB, przez co na interfejsie Pufferd wyskakują coraz częściej errory o treści "No disc space left etc." Analizowałem wagę samych map (9GB główna mapa, 1.5GB działka mapa) oraz dynmapek, oraz backupów światów (spakowane maksymalnie 5GB) jako pierwszych podejrzanych. Finalnie usunąłem i zmniejszyłem ilość backupów, usunąłem niepotrzebne logi samego serwera Minecraft. Wychodzi na to że sporo danych zniknęło lecz nadal mam wiele miejsca zajętego. Niestety tutaj pojawiły się problemy, od kilku lat działam na koncie User a nie na root przez programy jak PuTTY czy WINSCP. Root prawdopodobnie został przezemnie zablokowany jakiś czas temu. Niestety nie jestem w stanie zalogować się na konto root WINSCP, przejrzeć foldery logów, pousuwać jakieś niepotrzebne stare pliki.
Więc zgłaszam się do osób które być może nakierują mnie jakie kroki mógłbym podjąć od początku by to naprawić. Po pierwsze, jak odblokować root, w których miejscach mogłem namieszać, które pliki sprawdzić, jakich komend na konsoli użyć? Po drugie, jak sprawdzić lub z pomocą jakiegoś prostego programu sprawdzić zawartość każdego folderu na VPS, kontrolować i jak finalnie pozbyć się tych niepotrzebnych plików, logów i innego syfu z VPS który nigdy mi się nie przyda a zajmuje miejsce które obecnie jest dla mnie bardzo cenne?
Pozdrawiam!