Prosty i bezpieczny VPN przy pomocy OpenVPN
Co to jest VPN?
VPN - tunel, przez który płynie ruch w ramach sieci prywatnej pomiędzy klientami końcowymi za pośrednictwem publicznej sieci (takiej jak Internet) w taki sposób, że węzły tej sieci są przezroczyste dla przesyłanych w ten sposób pakietów. Można opcjonalnie kompresować lub szyfrować przesyłane dane w celu zapewnienia lepszej jakości lub większego poziomu bezpieczeństwa.
Źródło: wikipedia.org
Co potrzebujemy do instalacji?
Wystarczy najtańszy VPS, najlepiej jakby był dość blisko użytkownika.
Możemy wybrać VPS PL 2GB (pssst... z kodem dbanaszewski.pl
12% taniej). Na serwerze najlepiej byłoby, aby systemem operacyjnym był Ubuntu w wersji 18.04.
Jak to możemy zainstalować?
Cóż... Instalacja jest skomplikowana i... NIE! Dzięki pewnemu użytkownikowi Githuba (Nyr) możemy to zrobić bardzo prosto i intuicyjnie!
Krok 1
Zaloguj się do VPSa przy użyciu konta, które ma pełne uprawnienia (root lub użytkownik z sudo
).
Krok 2
Wpisujemy podaną poniżej komendę:
wget https://raw.githubusercontent.com/Nyr/openvpn-install/master/openvpn-install.sh && sudo bash openvpn-install.sh
Klikamy Enter
i lecimy dalej!
Krok 3
Instalator OpenVPN włączył się. W tym przypadku musimy wybrać adres IP, na którym będzie działał nasz VPN. Zazwyczaj będziesz posiadać jeden adres IP, więc możesz nie zauważyć tego ekranu.
Ja wybieram 1
, klikam Enter
i lecimy dalej!
Krok 4
Instalator prosi nas o wybranie protokołu, który będzie używany do serwowania VPNa. Zalecane jest wybranie UDP.
Wybieramy 1
i klikamy Enter
.
Krok 5
Instalator pyta nas o port, jaki będzie używany przez serwer OpenVPN.
Możemy zostawić domyślny, ja również tak zrobię.
Klikamy tylko Enter
.
Krok 6
Instalator pyta nas, jakich DNSów chcemy używać w naszej prywatnej sieci.
Możemy zostawić domyślną opcję, czyli skorzystamy z ustawionych już DNS na VPSie. Ja wybiorę DNSy od Google
, czyli 3
.
Wybieramy DNSy/zostawiamy domyślnie i klikamy Enter
.
Krok 7
Instalator pyta się nas o nazwę dla pliku klienta VPNa. Możemy podać naprawdę dowolną nazwę.
Wpisujemy nazwę/zostawiamy domyślną nazwę i klikamy Enter
.
Krok 8
Instalator zatrzymuje się na chwilkę i oczekuje na dowolny przycisk.
To ostatni krok przed instalacją.
Klikamy np. Enter
. Nie polecam klikać guzika od wyłączania komputera :kappa:
Krok 9
Coś tam się przewija, przewija i nagle się zatrzymuje. No i po stronie serwera byłoby to na tyle. Udało Ci się zainstalować serwer OpenVPN na VPSie.
Teraz przydałoby się podłączyć do VPNa z np. komputera.
Krok 10
Teraz, na własnym komputerze (czy gdziekolwiek, gdzie chcesz używać tego VPNa), zainstaluj klienta OpenVPN w wersji Community.
Aplikację możesz pobrać stąd.
Ja skorzystam z wersji na Windows 10.
Krok 11
Instalacja jest dość prosta, pominę to. Po przeklikaniu, powinniśmy zobaczyć przynajmniej jedną rzecz z tych dwóch.
Jeżeli nie masz ikonki komputera z kłódką, uruchom OpenVPN GUI
.
Krok 12
Założę, że posiadasz swój plik klienta wygenerowany przez instalator. Wygląda on podobnie do tego:
Jak masz, to dobrze. Jak nie, to ściągnij ten plik z VPSa przy pomocy np. WinSCP.
Krok 13
Teraz musimy uruchomić VPNa przy pomocy tego naszego pliczku.
Wejdź na dysk, gdzie został zainstalowany klient OpenVPN.
Jeżeli zainstalowałeś to na C
, przejdź do folderu C:\Program Files\OpenVPN\config
. Dla innego dysku będzie to bardzo podobna lokalizacja, ale zamiast C
, będzie inna literka.
Do tego folderu przenieś ten nasz plik .ovpn
.
Jeżeli zostaniesz poproszony o zatwierdzenie akcji przez administratora (UAC), potwierdź.
Przeniosłeś już plik?
Krok 14
Jeżeli nie zepsułeś czegoś w powyższych krokach, to jesteśmy prawie na finishu.
Kliknij na tą ikonkę dwa razy, dopóki nie pojawi się takie okienko: Coś tam zacznie latać, przewijać się.
Jeżeli okienko zniknie, a nasza ikona zrobi się taka: , to jest bardzo dobrze. Udało Ci się połączyć do VPNa!
Krok 15
Sprawdzimy, czy VPN działa poprawnie. Wystarczy do tego jakaś stronka WWW do sprawdzania IP. Oto rezultat z VPNem:
Rezultat bez VPNa:
Działa?
Jak tak, to zostaw serduszko ❤️ Jak nie, napisz niżej co poszło nie tak (i tak liczę na ❤️).
Jeżeli widzisz jakieś błędy to podrzuć mi informację, a ja chętnie to naprawię ❤️