Danonek:
“Kopiuj ID” coś słabo jak na 1 dodatkową opcje
Wcześniej sam wymieniałeś, że można tam zobaczyć id tego, id tamtego, i jeszcze id kilku różnych rzeczy, do tego jest na discordzie właśnie ten tryb.
Danonek:
Discord do mnie nie przemawia ciągłymi crashami
A świstak siedzi i zawija je w te sreberka. A zawsze to ten, możesz napisać do wsparcia discorda, to nie boli.
Danonek:
oraz serwerami w które nie mamy wglądu od strony technicznej
Taki model usługi, teamspeak hostować możesz nawet na vpsie za pare groszy, a discord to potężna skalowana aplikacja, która jest podzielona na dziesiątki serwerów, z których każdy ma jakieś własne zadania.
Danonek:
a teamspeaku można wyświetlić wszystko o użytkowniku, kanale lub serwerze
Zbędne informacje dla większości osób, ze względu właśnie na to jak discord działa, to raczej znajomość samych id już wystarcza z tych "naddanych". Reszta jest po prostu niepotrzebna, bo to ekipa discorda dba o to, żeby ping był mały i inne podobne.
Co do zwykłych informacji, to też możesz wyświetlić potrzebne informacje o użytkowniku, kanale i serwerze. Trochę nie rozumiem o co chodzi, ale już samo porównywanie w ten sposób jest dla mnie głupie, bo to mimo wszystko są dwie całkiem różne, jeśli chodzi o politykę działania aplikacje.
Danonek:
Podsumowując Discord to aplikacja dla “Casuali” jak to się nazywa w grach.
Kto co lubi, to lubi. Mimo to, naprawdę w aplikacji w której rozmawiasz potrzebujesz widzieć setki statystyk, numerków -- typu prędkość przesyłu i całą resztę?
Na serwerach discordach skupiasz się na użytkowaniu, a nie numerkach, tutaj nie ma tak naprawdę prawdziwego administratora, bo każdy jest po prostu użytkownikiem z różnymi uprawnieniami. Niektórzy mogą tego nie lubić, ale jak ktoś ma dużo czasu i lubi sam zajmować się aplikacją, no to ja nie widzę problemu. :man_shrugging:
Danonek:
Discord to taka konsola do gier gdzie mamy opcje zablokowane a Teamspeak to poprostu PC gdzie możemy się bawić z ustawieniami.
Jak już wyżej wspominałem, na discordzie nie ma prawdziwego administratora, bo to nie jest sposób w jaki ta aplikacja działa, ty masz z niej korzystać, a nie męczyć się konfiguracyjnym syfem. Ot, wchodzisz, kilka kliknięć i działa.
Danonek:
poprostu mają całą maszynę tak zapełnioną że nie wyrabia
Wyżej już wspomniałem, nie mają "całej maszyny", tylko mają ich dziesiątki, a nawet setki, bo każda z instancji zajmuje się trochę innymi rzeczami. Prawdopodobnie nie są to nawet fizyczne serwery, tylko jakieś zwirtualizowane w chmurze, takie tam elastyczne i wygodne sprawy, chociaż może niekoniecznie takie tanie jak samemu chce się kupić, bo to jednak drożej wychodzi. Szczególnie porównując do takich openvz z lvlup, niebo a ziemia.
Danonek:
poprostu mają całą maszynę tak zapełnioną że nie wyrabia.
Czasem może się zdarzyć, szczególnie na początkach, ale to się po prostu dokłada kolejne zasoby i śmiga. Niemniej, raczej to monitorują i dbają o zapas, jeśli nie robi tego automat. Jedyny poważniejszy problem, jaki sobie przypominam, to taki, że stosowana baza danych nie była zbyt dobra, aby ogarnąć tyle danych. Tutaj wpis.
Danonek:
opcję edytowania całego klienta w css oraz rózne urozmaicenia typu pluginy które można sobie napisać lub dodać
To też wspominane, co prawda nie przeze mnie, ale jakbym mógł się nie odnieść do tego fragmentu. Jak najbardziej można modyfikować CSS, pisać dodatki. BetterDiscord całkiem dobrze sobie z tym radzi, niemniej ze względu na dynamikę rozwoju aplikacji i brak oficjalnego wsparcia, z niektórymi starszymi skryptami będziemy mieć problemy. Chociaż według mnie discord już sam w sobie wygląda ładnie, nie to co teamspeak. 😛
Danonek:
Wiem dobrze że jest inny , wypowiedziałem się z mojego doświadczenia, poprostu mi się nie podoba, jest podstawowy. Nie ma nic ciekawego i dodatkowego.
Na to też w sumie już odpowiedziałem, ale discord ma po prostu swoje założenia i tak to już tam jest, rozmawia się, a nie ogląda numerki. Naprawdę, moim zdaniem, to zbędne akurat w komunikatorze, nie chciałbym marnować na to czasu, bo to nie o to chodzi.
Danonek:
Dlatego moim zadniem lepiej poprostu wybrać teamspeaka , mamy więcej rozwiązań , więcej opcji , więcej możliwości i lepszą jakość.
To akurat tutaj ja będę mógł odpowiedzieć podsumowaniem, które powtórzy to co już pisałem, no ale co tam. Discord, a teamspeak to mimo wszystko dwa różne światy, dwa różne modele usługi i przede wszystkim dwa różne typy odbiorców. Discord wymiata w czatach tekstowych, teamspeak ma się dobrze w głosowych, ale w zamian, niestety kanały tekstowe przypominają bardziej IRC, niż nowoczesny czat. Więcej rozwiązań nie zawsze jest dobre, mniejsza integralność, a co za tym idzie bałagan. Więcej opcji? Tylko czy na pewno wszystkie są potrzebne? - myślę, że takie pytanie należy sobie zadać. Czasem mogą się przydać, ale czasem wprowadzać właśnie ten zbędny bałagan i nieczytelność w interfejsie, przez wielkie listy opcji.
Danonek:
Możemy co najwyżej poczekać jak wszystko to będzie dostępne na discordzie co potrwa trochę czasu, na czas teraźniejszy Discord to przegryw oczywiście w mojej obiektywnej opinii.
rak alert
Możemy co najwyżej poczekać jak wszystko to będzie skończone, a dokładniej teamspeak zdechnie, a discord skończy udoskonalać czaty głosowe, na czas teraźniejszy teamspeak to przegryw w czatach tekstowych po całej linii, oczywiście w mojej subiektywnej opinii.
złośliwy maruda alert
Opinia obiektywna, to opinia większości ludzi, nie twoja własna, trochę średni ci wyszło. :thinking: