Serwer pod Stream 24/7

Zombie
vps, desktop
Johny
Johny

Witajcie ;) Od ponad roku mam na laptopie uruchomionego na YouTube streama 24/7. Ze względu na to, że wziąłem pod niego oddzielny Internet i działa to na laptopie, którego nie używam do innych celów, a także co kilkanaście dni Stream się restartuje, wolałbym uruchomić Stream na serwerze VPS. Czytałem o tym trochę w Internecie i trafiłem na ofertę lvlup, czytałem też na tym forum, że OBS działa na serwerze z wirtualizacją KVM. I teraz moje pytanie. Czy ktoś z Was sprawdzał, lub mniej więcej wie, jaki serwer wystarczyłby do streamowania w 24 klatkach w 720p? W aimpanelu widzę, że planowane jest dodanie serwera streamingowego wideo. Czy zostanie to wprowadzone i mniej więcej kiedy? Z chęcią skorzystałbym z takiego rozwiązania.

Infinity
Infinity

Johny:

KMS

KVM.

serwerów graficznych nie ma w planie, aktualnie dziala to na zasadzie procesorowego streamowania. Co do zasobów to sam bys musial to sobie sprawdzic.

akuku597
akuku597

Mam taki live na yt i działa na 720p

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Johny:

W aimpanelu widzę, że planowane jest dodanie serwera streamingowego wideo

Co do aimpanelu, to aktualnie projekt jest wyłączony. Z tego co wiem są plany na kontynuowanie projektu.

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies
Johny
Johny

akuku597:

Mam taki live na yt i działa na 720p

Jaki procesor i ile ramu? W ilu klatkach streamujesz?

akuku597
akuku597

Kvm fr 4gb ram 2 vcpu ustawione mam na 30 klatek ale dużo klatek umyka

Johny
Johny

A jak z Uptimem, przerywa Ci czasem streama? Napotykasz jakieś problemy podczas streamowania?

akuku597
akuku597

Uptime na początku jak zaczynalem to uptime miałem miesiąc Później zaczelem testować różne rzeczy na vpsie to mniej. Teraz od 24 maja nic nie ruszam i jest git, teraz już nie mam zamiaru nic ruszać i zobaczę ile będzie uptime liva

Johny
Johny

Czyli w sumie samo nie przerwało się ani razu?

akuku597
akuku597

Od jakiegoś miesiąca to często przerwało kwadracik czerwony i pisze 0 kb

Jakub
Jakub

Jeśli już chcesz aby stream się dobrze trzymał kup najlepiej dedyka z mocnym procesorem https://www.soyoustart.com/pl/serwery-game/ Serwery VPS mają to do siebie , ze sieć na węźle można zostać zapchana przez użytkownika któregoś VPSA i wtedy z tym streamem nie jest tak kolorowo.

Johny
Johny

akuku597:

Od jakiegoś miesiąca to często przerwało kwadracik czerwony i pisze 0 kb

Właśnie tego się obawiałem...

Jakub:

Jeśli już chcesz aby stream się dobrze trzymał kup najlepiej dedyka z mocnym procesorem

Niby tak, ale to już rozwiązanie za +150 zł miesięcznie, wtedy mi się całkowicie nie opłaca.

Jakub
Jakub

Niestety za jakość się płaci :slight_smile: Ew. polecam kvm fr 8gb

Johny
Johny

A to dużo zmieni? Wiem, że wzrośnie wydajność itd., ale co z uptimem?

Jakub
Jakub

Uptime jest na bardzo wysokim poziomie, jest więcej zasobów lecz nadal problem może stanowić sieć.

akuku597
akuku597

Zależy co tam na obsie będziesz miał napisać co jak nie chcesz pisac publicznie to napisz pw Mi wystarcza 89%-91% CPU i 3300 MB RAM

Johny
Johny

Kupiłem serwer 2xCPU i 4GB Ramu, niestety po odpaleniu strema w 480p osiągam ~17fps. 720p to ~12 klatek, więc całkowicie odpada. Obawiam się, że jak dodam jeszcze kilka elementów, to urwie to jeszcze kilka klatek. Ale super, że działa, ciekawe jak będzie ze stabilnością :D W takim wypadku muszę wziąć chyba mocniejszy pakiet. Mogę w lvlup zupgrade'ować obecny pakiet? Pewnie wymagany jest kontakt z supportem?

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Johny:

Mogę w lvlup zupgrade’ować obecny pakiet? Pewnie wymagany jest kontakt z supportem?

Tak, oczywiście. Musisz napisać ticket.

Johny:

Kupiłem serwer 2xCPU i 4GB Ramu, niestety po odpaleniu strema w 480p osiągam ~17fps. 720p to ~12 klatek, więc całkowicie odpada. Niestety, ale przy upgrade pakietu nie zwiększy się ilość FPSów - karta graficzna serwera jest współdzielona pomiędzy innymi VPSami na serwerze dedykowanej + po prostu jest bardzo słaba (np. zintegrowana na chipsecie).

Johny
Johny

Z tego co wyczytałem, OBS na takich VPSach używa głównie procesora do enkodowania wideo. Druga sprawa, zużycie procesora podczas streamowania dochodzi do 99%, więc myślę, że kolejny rdzeń pozwoli mi streamować już w 720p w 30 klatkach.

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

To jak streamerzy, działa wam ten OBS czy nie? Czy wszyscy potrzebują streama w 5 fps i jest to ok według was? image|350x500

Te VPSy po prostu nie mają nie mają akceleracji graficznej, emulowana grafika conajwyżej potrafi przekazywać obraz prosto od CPU. image|653x500

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Może i nie mają, ale to nie zmienia faktu, że się da - a o to tutaj chodzi.

Ja w swoim DIY projekcie streamowałem stację muzyczną ze statycznym obrazem, także ilość klatek mi nie przeszkadzała - liczyło się wyłącznie audio. Fakt - wyciągałem może z 7 fpsów na 1080p, ale to było dla mnie bez znaczenia.

Johny
Johny

Skoro to testowałeś, to może wiesz, czy lepszy pakiet (3xCPU zamiast 2xCPU) powinien zwiększyć liczbę klatek?

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Najprawdopodobniej tak, enkodowanie (jest takie słowo po polsku? :kappa:) jest wielowątkowe także im więcej rdzeni, tym lepiej, bo się rozłoży po równo :)

Johny
Johny

Ok, udało mi się osiągnąć w miarę stabilne 24 klatki w 480p, pokombinuje jeszcze trochę z formatami wideo i może będzie lepiej ;)

Johny
Johny

Postanowiłem, że użyję OBSa na serwerze jako stream zapasowy i po prostu w momencie rozłączenia się streama na laptopie, będzie się przełączało na serwer. Dzięki temu Stream się nie przerwie, a ja będę miał czas na wznowienie streama z laptopa. Już to testowałem i działa bardzo dobrze.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.