Strona www na vps

Zombie
vps
Nikox
Nikox

Witam, czy na forum znajduje się jakiś poradnik odnośnie tworzenia własnej strony na VPS? Jeśli nie to mógłby ktoś mi w tym pomóc? Zaczynam od 0 i nie wiem jak się do tego zabrać ;p Chciałbym też wiedzieć ile ramu musiałbym przeznaczyć na stronę.

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

zależy w czym chciałbyś pisać. Co dokładnie masz na myśli z tworzeniem strony, chcesz wiedzieć jak zainstalować silnik który pozwoli Ci na obsługę stron, czy chodzi o programowanie strony?

Nikox
Nikox

Chciałbym wiedzieć jak postawić taką stronę tak aby działała (instalacja apache itp.). Chciałem zrobić forum dla mojego serwera.

bopke
Nikox
Nikox

A ile ramu bym na taką stronę potrzebował?

bopke

Zależy od tego ile użytkowników byś miał - w momentach kiedy nikt nie odwiedza Twojej strony, to zużycie ramu to tylko zużycie pamięci przez apache2 który czeka na połączenie - niewiele. W większości wypadków obciążenie strony jest tak marginalne, że ciężko poczuć jakąś różnicę na serwerze minecrafta, jeżeli forum jest lub go nie ma :) O ile się nie mylę to php ma standardowo ustawiony limit 256MB i na ogół nie trzeba go podbijać

Nikox
Nikox

A czy na vps 4GB OpenVZ na którym stoi serwer mc (3 GB) oraz serwer ts nie zabraknie ramu dla strony?

bopke

Nie powinno, tym bardziej, że na ogół minecraft nie zużywa tych 3 GB ramu, ma pewien zapas :)

Nikox
Nikox

E: Unable to locate package php7.2 E: Couldn't find any package by regex 'php7.2' Takie coś przy instalacji apache wywala

bopke

Jaki masz system operacyjny?

Nikox
Nikox

Debian 7 64 bit (domyślny)

bopke

Wiekowy, nie myślałeś o przejściu na coś aktualniejszego?

Spróbuj więc zainstalować paczkę po prostu php lub php5, ewentualnie default-php. Któraś z nich powinna być ok.

Nikox
Nikox

bopke:

Wiekowy, nie myślałeś o przejściu na coś aktualniejszego? Chciałbym, niestety zanim się zorientowałem, że jest taka możliwość serwer ts i mc już był gotowy ;c

bopke

Przenosiny nie są trudne, możemy Ci z tym zawsze pomóc! :)

Nikox
Nikox

No tylko, że musiał bym przeinstalować vps a nie chcę jeszcze raz tego konfigurować

bopke

W takim razie po prostu daj znać, czy któraś z wyżej wymienionych nazw pakietów zadziałała

Nikox
Nikox

A ze stroną zwyczajnie chyba zakupie pakiet Standard, najprościej będzie, tylko czy da się potem to podpiąć pod domenę?

bopke

Oczywiście, bez problemów! :)

Postawienie u siebie takiego serwera nie jest trudne, ale to już jak wolisz ;)

Nikox
Nikox

no niestety po instalacji php5 i apache strona nie działa... http://164.132.75.11/ Znaczy działa, ale nie tak jak powinna

bopke

image|478x150 działa toć

a jak powinna?

Nikox
Nikox

Zanim instalowałem apache takie coś było

bopke

hm, może więc masz zainstalowany nginx? Spróbuj wpisać polecenie service nginx status

Nikox
Nikox

nginx: unrecognized service

bopke

to może więc i apache było wcześniej 🧐 gdzie wrzuciłeś pliki strony?

Nikox
Nikox

Jeszcze tego nie zrobiłem, kierowałem się tym poradnikiem: https://lvlup.rok.ovh/t/www-instalacja-apache-php-i-mysql-na-vps-dedyku/582 A po instalacji powinien się ukazać taki obraz: https://forum.lvlup.pro/uploads/default/original/1X/6f3b1a951f3f6e1cf2155d00999128b392abfbd4.png

bopke

narazie się tym nie przejmuj i rób dalej, jeżeli później nie będzie się zgadzało - daj znać ;)

Nikox
Nikox

Tylko już ukończyłem wszystkie kroki, tylko zamiast php7.2 dałem php5 😕

bopke

No to teraz możesz wrzucić pliki swojej strony,, zapewne do /var/www/ lub /var/www/html

Nikox
Nikox

mam tam index.html, usunąć go i wgrać pliki strony?

bopke

tak

Nikox
Nikox

Zdecydowałem się na slinik forum MyBB, mam tam 2 foldery. Wgrać je tam, czy tylko zawartość folderów? Przepraszam, że się o wszystko pytam ale jestem w to totalnie zielony

bopke

Nikox:

Przepraszam, że się o wszystko pytam ale jestem w to totalnie zielony Nikt nie był od razu mistrzem w tym co robi :)

O ile dobrze pamiętam, to w paczce z MyBB masz folder Documentation oraz Upload, jeżeli tak jest to zawartość katalogu upload wgrywasz na serwer.

DoreK
DoreK α-tester v3

Polecam też zapoznać się z forum mybboard.pl: https://mybboard.pl/thread-59153.html

Nikox
Nikox

Ok dzięki, wszystko działa :D

Nikox
Nikox

Ehh, jednak nie str|690x465

bopke

apache2 nie ma uprawnień do edycji podanych plików. Spróbuj chown www-data:www-data /var/www -R

Nikox
Nikox

Dzięki, teraz działa str2|690x349

Nikox
Nikox

Dobrze, teraz czas na konfiguracje mysql, gdzie mogę sprawdzić użytkownika, i bazę danych? EDIT: Nie ważne, login to root a bazę danych muszę stworzyć

LinGruby
LinGruby Pionier

bopke:

Wiekowy, nie myślałeś o przejściu na coś aktualniejszego?

Ale że co nie działa u mnie stoi Debian 5 64 bit i jak odpalam to wszystko działa / fakt już nie robi jako serwer produkcyjny ;-) ale stabilny jak skała :-D

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.