Hey! Czy mogę na moim VPSie od lvlup postawić serwer kompilacji do Gentoo? Nie trudno się domyśleć że podczas takich x godzinnych kompilacji usage cpu jest wysoki i mam obawy odnośnie tego czy VPS może być za coś takiego zablokowany.
Hey! Czy mogę na moim VPSie od lvlup postawić serwer kompilacji do Gentoo? Nie trudno się domyśleć że podczas takich x godzinnych kompilacji usage cpu jest wysoki i mam obawy odnośnie tego czy VPS może być za coś takiego zablokowany.
Jeżeli potrzebujesz czystej wydajności, zainteresuj się Turbo KVM. https://lvlup.rok.ovh/t/limitowana-oferta-kvm-game-turbo/14351 Ewentualnie możesz redukować zużycie procesora programem http://manpages.ubuntu.com/manpages/xenial/man1/cpulimit.1.html
< :kappa: >

Z regulaminu:
6.OBOWIĄZKI UŻYTKOWNIKA 6.2.Zakazane jest dokonywanie przez Usługobiorcę następujących czynności: 6.2.4.wykorzystywania Serwera VPS jako repozytorium danych wszczególności jako serwera lustrzanego innego serwera służącego doprzechowywania danych; 6.2.5. uruchamiania procesów działających w tle w sposób ciągły, którychjedynym celem będzie pobieranie danych z sieci Internet na SerwerVPS, w szczególności z sieci peer2peer, peer2mail lub innych siecisłużących do rozpowszechniania danych;
Swoją drogą ciekawy jestem jakie jest uzasadnienie punktu 6.2.4, na przykład nie za bardzo rozumiem różnicę pomiędzy przywatnym build serverem, który w myśl tego punktu jest zakazany, a np. serwerem Minecraft, który też można określić swoistym "repozytorium świata" (świat jest przechowywany na dysku i udostępniany graczom) na specyficznych zasadach rozgrywki, a posiadanie takowego nie jest żadnym problemem
Ja w ogóle nie rozumiem zakazu robienia jakiegokolwiek mirrora. Dlaczego zostało to zakazane? @SystemZ
W zakazie mirrorów pewnie chodzi o to, żeby nie robić publicznych repozytoriów które ciągle będą ciągnęły maksymalnie sieć.
Natomiast postawienie prywatnego serwera nie powinno być problemem, tutaj pewnie chodzi o przeciążanie hosta. Tak jak polecił @KrEdEnS, użycie narzędzia które ograniczy zużycie CPU przez proces do mniej niż 100% (na przykład 80%, lekki zapas) powinno być okej.

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.