VPS OpenVZ czy hosting?

Zombie
Nikox
Nikox

Hej, chciałbym prosić o poradę dotyczącą mojego serwera mc. Lepiej kupić serwer na hostingu czy postawić na VPS OpenVZ? Przewidywana ilość ramu to 6GB.

kubus
kubus

VPS KVM tylko i wyłącznie. Serwer VPS OPENVZ dobry na boty wszelkie

Nikox
Nikox

Dobrze, tylko mam ograniczone środki a oferta VPS OpenVZ mnie zaciekawiła :p

idailygaming
idailygaming

Powiem wprost, VPSy OpenVZ nie nadają się na serwery gier, ponieważ mają słaby procesor i podstawowego antyddosa, a KVM ma lepszy procesor, znacznie lepszego antyddosa autorskiego od OVH. Jeśli ograniczają Cię koszta, to kup mniej ramu i później możesz powiększyć pisząc ticket :)

kubus
kubus

To weź chociażby z oferty KVM PRO+ tanie dosyć. https://lvlup.rok.ovh/t/zapowiedz-nowej-oferty-kvm-game-pro/3964

Nikox
Nikox

Myślę, że ta oferta będzie dla mnie przystępna VPS KVM Game Pro+ 4GB RAM 2vCPU 25GB SSD 34,90zł / 30 dni

kubus
kubus

Dokładnie tak.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

VPS OpenVZ nie jest wcale taki zły, jak o nim mówicie. Na pewno będzie lepszy niż Hosting MC. Oczywiście, można inwestować nie wiadomo co, ale OVZ też sobie poradzi :)

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

idailygaming:

Powiem wprost, VPSy OpenVZ nie nadają się na serwery gier, ponieważ mają słaby procesor i podstawowego antyddosa, a KVM ma lepszy procesor, znacznie lepszego antyddosa autorskiego od OVH.

Powiem wprost, wprowadzasz w błąd. OpenVZ jak najbardziej nadaje się pod serwery gier, a szczególnie serwery Minecraft, który już sam w sobie jest zlagowany. To, że taktowanie rdzenia wynosi 3.5GHz, a nie 4GHz, nie jest znowu taką wielką różnicą.

Jest co prawda kilka wyrzeczeń, ale zazwyczaj nie są one aż takie dokuczliwe dla przeciętnego użytkownika:

• Ze względu na współdzielony kernel, nie wszystkie modyfikacje będą działać, z tych najbardziej podstawowych chodzi tutaj o np. iptables, które będziemy mogli używać, ale z pewnymi ograniczeniami.
  • Istnieje większa szansa, że trafi nam się obciążony węzeł i może zabraknąć dla nas mocy, niemniej swego czasu miałem kilka VPS OpenVZ i naprawdę, może raz mi się to zdarzyło, jak jeszcze w ofercie była opcja z 16GB ram i właśnie to z takiego serwera korzystałem (i to po rozszerzeniu z mniejszego pakietu, trochę moja głupota). Niemniej, myślę, że nie bez powodu ta konfiguracja została wycofana.

Sama wirtualizacja OpenVZ zużywa mniej zasobów, ponieważ nie musimy uruchamiać kernela dla każdego z serwerów oddzielnie, co za tym idzie - VPS OpenVZ z 2GB pamięci operacyjnej pozwoli nam ją minimalnie bardziej wykorzystać niż KVM z taką samą ilością.

Teraz może pora na historię. Dawno dawno temu... miałem sobie VPS OpenVZ 8GB oraz VPS KVM 2GB. Co było dalej? -- działała tam mała sieć serwerów, która bez problemu radziła sobie z setką graczy. Jak to możliwe? -- lobby i kilka trybów na OpenVZ i BungeeCord na KVM, tak to działa. Nawet bardzo.

Antyddos na zwykłych serwerach w OVH nigdy nie był najlepszy pod gry, niemniej coś tam się poprawiło ostatnio. Trzeba też pamiętać, że nie każdy dostaje dzień w dzień ataki po kilka Gb/s, więc naprawdę, nie wszystkim przyda się ten potężny "autorski antyddos od ovh". PS. ten normalny też możesz nazwać "autorski".

Nie wspominając już, że właśnie po postawieniu proxy na KVM ten problem znika, no, chyba że świecimy naszym IP wewnętrznych serwerów gdzie się da, publicznie.

Także podsumowując, KVM nie jest lekiem na wszystko, naprawdę. Ślepie wierzenie, że nagle zacznie tam wszystko działać lepiej to nieprawda, bo wszystko zależy głównie od tego, czy potrafimy dobrze wykorzystać nasze narzędzia. Nie zależy to od tego ile kosztowały, to tylko jeden z czynników, w mniejszych pracach szczególnie mało istotny. Bo ważne jest co my zrobimy, a nie czym.

@Nikox OpenVZ jak każdy inny serwer VPS daje możliwość, inne usługi, które możesz postawić niezależnie, większe rozbudowanie. Jeśli wiesz, że dasz sobie z tym radę (a nie jest to naprawdę trudne w podstawowym stopniu), lub chcesz spróbować, to nie ma co się chyba zastanawiać. Bierz VPS.

Nikox
Nikox

Czyli dla takiego serwera mc, na którym gra ok. 50 osób VPS OpenVZ wystarczy?

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Nie da się jednoznacznie powiedzieć czy wystarczy, wszystko zależy od tego jaki on będzie i jak go przygotujesz (a bardziej sam serwer Minecraft). Bo to jest tutaj najważniejsze. Jak zrobisz wszystko źle po całej linii to nawet KVM nie pomoże.

Niemniej, jeśli nadal mówimy o OpenVZ 6GB, to w większości przypadków powinien sobie poradzić. Jednak z modami bym się tam nie pchał.

AidisProPlayer
AidisProPlayer

Jeżeli będziesz miał średnia liczbę pluginów powinno starczyć gorzej jak ktoś będzie cię ddosowal sam posiadam kvm pro plus i polecam.

Nikox
Nikox

No nwm czy 40 pluginow to srednia ilosc ;v

Timo

Zapewne nie jest tyle potrzebne - zoptymalizuj ;)

Nikox
Nikox

Ok, zoptymalizowałem do 30 :D Wystarczy?

Timo

Zależy jakich i co robią. Jeśli chcesz, abyśmy Ci w tym pomogli, załóż osobny wątek.