Zadanie
Przygotowanie poradnika o bezpieczeństwie w Sieci - a dokładniej jak zabezpieczyć swoje konta/adresy email przed przejęciem przez osoby trzecie. Można posiłkować się OWU lvlup, które zostało podlinkowane w materiałach, jeśli autor poradnika będzie chciał się odwoływać do wersji prawnej to też nie widzę w tym nic złego - może wtedy w końcu niektórzy przeczytają regulamin 😛
Co chciałabym zobaczyć w poradniku:
- Krótkie wytłumaczenie po co robić zamieszanie z tym całym bezpieczeństwem - można przedstawiać najgorsze scenariusze jakie życie może napisać (okradzenie, podszywanie się, szantaż itp.). Już na samym wstępie warto wspomnieć o jakże skutecznej socjotechnice (
no co, koledze hasła nie podasz
), czyli że czasem warto być samolubnym i nie dzielić się z innymi wrażliwymi danymi. - Sposoby zwiększenia bezpieczeństwa kont
2.1. Wybór programu do przechowywania haseł (KeePass, KeePassXC itd.)
Tutaj ważne będzie wyjaśnienie jak tego ustrojstwa użyć, na co zwrócić uwagę przy wyborze, jakie hasło powinno być użyte jako
master password
, jak połączyć to z przeglądarką i czego powinien użytkownik spodziewać się (np. KeePassXC samoistnie zamyka się przy uśpieniu, co dodatkowo zwiększa bezpieczeństwo zwłaszcza jak po domu biega X rodzeństwa i ich znajomych, wadą jest że trzeba po odblokowaniu zn ów wpisać hasło i w przeglądarce kliknąć na wtyczkę że baza haseł jest już ponownie aktywna). Przegląd aplikacji na telefon i jak to wszystko można połączyć aby baza była dostępna i z PC i z telefonu mile widziane :slight_smile: 2.2. Zabezpieczenie przeglądarki Najlepszym zabezpieczeniem jest Pi Hole, wtedy wszystkie złośliwe strony nawet nie dotrą do przeglądarki, jednak jest to rozwiązanie dość zaawansowane, warte wspomnienia ale nie docelowe dla początkującego użytkownika. Bardziej mi chodzi o użycie czegoś w stylu uBlock oraz o uważne poruszanie się po Internecie (czyli czego spodziewać się np. na stronie banku -> zielone kłódeczki, poprawny certyfikat). Poruszenie wszystkich kwestii może być trudne i zbyt skomplikowane, pozostaje jeszcze wspomnieć o nieprzechowywaniu haseł w przeglądarce, regularnym czyszczeniu ciastek i wyłączaniu skryptów JS dla podejrzanych stron (co chyba sam uBlock nawet czyni, ale mogę się mylić). 2.3. Zabezpieczenie maila Czyli co to te 2FA, jak to włączyć, które skrzynki to oferują (Gmail na pewno, ale takie wp czy onet?). Jakiej aplikacji użyć do przechowywania kodów (chociażby i tej od Google, ale warto wspomnieć o alternatywach). - Wszystko o hasłach Jakie nie powinny być, dlaczego warto skorzystać z generatora wbudowanego w program do trzymania haseł, jak często te hasła zmieniać.
- Kody zapasowe i inne dodatkowe informacje Gdzie przechowywać, bo na pewno nie w portfelu, jak ktoś gwizdnie portfel to nagle będzie mógł się do maila włamać. Trzymanie haseł w grupach/folderach - zalety i wady.
Osobiście trzymam wszystko w KeePassXC, jako załącznik dodaję kody zapasowe, bazę w końcu wrzuciłam na Dysk Google i mogę szybko zerknąć także z poziomu telefonu przez aplikację. Ważniejsze hasła specjalnie oznakowuję ikonkami, np. maile z konkretnych skrzynek widzę od razu gdzie są - dla niektórych zbędny bajer, dla mnie dość fajnie wygląda to wizualnie i pozwala mi szybciej poruszać się po dość sporej bazie.
Geneza
Obecnie na forum nie posiadamy jednego dobrego poradnika, który mógłby być przykładem dla osób chcących zabezpieczyć swoje konta ale nie mające zielonego pojęcia od czego zacząć. Nie ma co tu oszukiwać się - temat szeroki i długi jak rzeka.
Nakłonił mnie także fakt ostatnio coraz częściej przewijającego się tematu kradzieży kont, np. https://lvlup.rok.ovh/t/kradziez-konta/8444
Materiały
https://lvlup.rok.ovh/t/przechowywanie-hasel/639
https://lvlup.pro/doc/legal/ogolne-warunki.pdf
Nagroda
Za całość przewiduję nagrodę w postaci 70-90 PLN rabatu w lvlup.pro jako doładowanie portfela.