[WANTED] Rozbudowany poradnik odnośnie MTR

Prośby i sugestie
SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Zadanie

Potrzebuje prostszego i bardziej rozbudowanego następcy tego poradnika: https://lvlup.rok.ovh/t/jak-diagnozowac-problemy-z-siecia-przez-mtr/837

Powinien pokazywać jak osoba z przeciętnym setup'em czyli z Win10 oraz PuTTY powinna przygotować poprawnie raport MTR dla obsługi w przypadku problemów z siecią w obie strony.

Powinien on

• pokazać komendy, opis oraz zrzuty ekranu jak mniej więcej to wygląda
  • uwzględniać scenariusz z raportami w "obie strony"
    • również dla dwóch VPS z linuxem np. jeden od innego dostawcy
  • zwrócić uwagę na fakt, że ping w aplikacjach (głównie MC i TS3) nie jest miarodajny w badaniu problemów z siecią i dlaczego

Nagroda

50-100 PLN jako rabat w portfelu lvlup.pro. Jeśli z jakiegoś powodu przerośnie moje oczekiwania to może być więcej :slight_smile:

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Mogę zająć się tym 😉

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Ok, zarezerwowane do 4 września włącznie. Jeśli potrzebowałbyś więcej czasu, napisz w tym wątku przed tym czasem.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Dzięki ale jest trochę braków.

SystemZ:

zwrócić uwagę na fakt, że ping w aplikacjach (głównie MC i TS3) nie jest miarodajny w badaniu problemów z siecią i dlaczego

Zależy mi na tym punkcie, jest to główne źródło tworzenia ticketów u nas.

Często klienci zgłaszają problem który nie jest w ogóle po naszej stronie ani OVH tylko np. sam TS3 dropi pakiety albo TPSy w MC spadają z powodu paczki tysiąca najlepszych wtyczek.

Samo tworzenie raportów wydaje się ok, chociaż linkowany przez @tirex poradnik od Hetznera faktycznie fajnie pokazuje przykłady sytuacji

https://lvlup.rok.ovh/t/jak-zdiagnozowac-problemy-z-siecia-na-serwerze-vps/15935/#2?u=systemz

KMatuszak
KMatuszak Weteran

SystemZ:

Zależy mi na tym punkcie, jest to główne źródło tworzenia ticketów u nas.

Często klienci zgłaszają problem który nie jest w ogóle po naszej stronie ani OVH tylko np. sam TS3 dropi pakiety albo TPSy w MC spadają z powodu paczki tysiąca najlepszych wtyczek.

KMatuszak:

Zanim pomyślisz coś w stylu ale po co to, przecież widzę że coś jest nie tak z tym vps, mój serwer timspik/minecraft gubi pakiety !!!!1!!11!!!1!oneone musisz wiedzieć, że niekoniecznie musi być to problem z siecią. Te aplikacje same z siebie potrafią gubić pakiety, więc nie można używać ich do diagnozy. Prawidłową diagnozę należy wykonać przy pomocy aplikacji MTR 😉

wspomniałem o tym :thinking: