[WANTED] Upgrade Ubuntu 16.04 do 18.04

Prośby i sugestie
SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Zadanie

Przygotować poradnik który pokaże jak zaktualizować Ubuntu 16.04 standardowo instalowane w ofercie VPS KVM lvlup.pro bez reinstalacji używając do-release-upgrade.

Należy uwzględnić poprawną konfigurację sieciową tak aby VPS "wstał" poprawnie po restarcie.

Geneza

Niektórzy klienci chcieliby skorzystać z najnowszej wersji systemu a póki co nasz instalator OS na KVM nie ma jeszcze możliwości wyboru wersji systemu w panelu klienta. Sporo osób może też chcieć uniknąć konfiguracji całego systemu od początku przy takiej konwersji.

Nagroda

30 PLN rabatu w lvlup.pro jako doładowanie portfela.

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Chciałbym zaklepać ;)

Z moich doświadczeń, po upgrade 16.04 do 18.04 nie trzeba było konfigurować sieci - po prostu wszystko działało ;)

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Ok, zaklepane do 6 października włącznie.

WoZZowskY
WoZZowskY

Ja dziś zaktualizowałem coś naklikałem i o dziwo wstał 😛

DoreK
DoreK α-tester v3

SystemZ:

Należy uwzględnić poprawną konfigurację sieciową tak aby VPS “wstał” poprawnie po restarcie.

Prędzej martwiłbym się kernel panicem który może się zdarzyć po restarcie, a nie o konfigurację sieciową. Tak jak @WoZZowskY - także nie miałem problemów z siecią po aktualizacji.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

DoreK:

Prędzej martwiłbym się kernel panicem który może się zdarzyć po restarcie

Możesz rozwinąć?

Maaati
Maaati

Jeżeli nikt się nie znajdzie, to napisze 😉

Za nagrodę podziękuję :slight_smile:

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Zaklepane wcześniej ;)

@SystemZ chodzi o to, że w buildach Ubuntu był wadliwy kernel - często lubił się zawieszać.

@DoreK nie zabraknie w moim poradniku aktualizacji kernela ;)

DoreK
DoreK α-tester v3

DBanaszewski:

@SystemZ chodzi o to, że w buildach Ubuntu był wadliwy kernel - często lubił się zawieszać.

Dokładnie tak...

DBanaszewski:

@DoreK nie zabraknie w moim poradniku aktualizacji kernela 😉 To świetna wiadomość :)

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3
SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

@DBanaszewski dzięki za poradnik, potwierdź proszę otrzymanie środków abym mógł zamknąć temat :slight_smile:

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Potwierdzam otrzymanie środków ;)