Zużycie RAMu

Zombie
optymalizacja
Lempik
Lempik

W kwietniu nie robiłem na swoim serwerze MC żadnych zmian, tylko aktualizowałem silnik spigot. Aktualny silnik wgrałem 1 kwietnia. Po kilku dniach stwierdzam, że mi serwer pożera dużo RAM, dochodzi i przekracza wykupiony limit 2 GB. Kolejny aktualny silnik wgrałem 12 kwietnia. Ciągle duże zużycie RAM. Rano restartuję serwer i nawet jak przez całe przedpołudnie nikt się nie zaloguje, to zużycie RAM rośnie od ok. 1,1 GB do 1,7 GB. Kolejną aktualizację silnika wgrałem 18 kwietnia. I od tego czasu zużycie RAM nie rośnie, nawet potrafi spadać do 736 MB, jak się na serwerze nic nie dzieje. Dla mnie to ciekawostka.

tirex
tirex

Może dodawali w silniku nowe funkcjonalności, a później stwierdzili, że wymagają one refaktoryzacji kodu, bo zżerają ram 😃

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

przydałoby się jeszcze napisać jakie dokładnie to były wersje :thinking:

Lempik
Lempik

Najnowsze wersje 1.12.2 (spigot-latest.jar), które były we wspomnianych dniach do pobrania tu: https://yivesmirror.com/downloads/spigot. Jak chcesz, mogę Ci je udostępnić, mam je wszystkie na dysku.

kubus
kubus

Czemu nie PaperSpigot? :thinking: Więcej funkcji i optymalniejszy od Spigota. https://yivesmirror.com/downloads/paperspigot

Lempik
Lempik

Bo podobno paperspigot ma mniejsze wsparcie niż spigot, przeczytałem tu: https://lvlup.rok.ovh/t/spis-silnikow-serwerowych/3407

kubus
kubus

Nie chodzi tu o to, że ma mniejszy support, tylko o to że jest mniej osób.. A pomagają dużo bo sam korzystałem z ich pomocy.

anon10657637
anon10657637

Akurat w tym przypadku zużycie RAMu zależy prędzej od JVM aniżeli silnika, po prostu tak to działa, a nie inaczej.

Lempik
Lempik

Nie wiem, czy dobrze rozumiem. Chcesz powiedzieć, że nawet gdybym nie zmieniał silnika, to po 18 kwietnia zużycie RAM i tak byłoby niższe? Bo spadek zużycia RAM spowodowało coś, na co ja wpływu nie mam?

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Przede wszystkim zajrzyj do tego wątku: https://lvlup.rok.ovh/t/java-zjadla-moj-wykupiony-ram-pomocy/343

Lempik
Lempik

Dziękuję, przeczytałem, ale ciągle nie rozumiem, jak to jest z tym JVM. Mam tu wykupiony hosting MC. Czy mam jakiś wpływ na JVM?

Timo

Jeśli przeczytałeś to wiesz, że czasem JVM zabiera sobie cały dostępny RAM a potem wydziela go silnikowi. Więc jeśli serwer nie laguje i nie wywala z błędem "Out of memory" to nie masz się czym martwić.

Lempik
Lempik

No dobra, ale ciągle mnie nurtuje.

1. Co powodowało zmiany w zużyciu RAM w statystykach hostingu? Że przez 17 dni zużycie RAM było w okolicach wykupionego limitu 2 GB, natomiast po 18 kwietnia zużycie RAM jest dużo mniejsze (w tym momencie 855 MB). Aktualizowałem tylko silnik.
  2. W statystykach hostingu było pokazywane, że zużywam 2250 MB RAM, ale mam wykupione tylko 2048 MB RAM. Nie chcę, żeby mi hosting wyłączył serwer z powodu, że przekraczam wykupiony limit. Stąd moje obawy i moje pytania.
  3. Mam w ramach hostingu MC jakiś wpływ na JVM? Jedyne, co widzę w ustawieniach, to: "Jeśli serwerowi brakuje RAMu spróbuj włączyć tą starszą wersję Javy oraz dokonaj restartu. Pozycja OFF to Java 8, pozycja ON to Java 7". Tylko że jak mam MC 1.12.2, to już nie można włączyć Javy 7.
Timo

Lempik:

zmiany w zużyciu RAM w statystykach hostingu Hosting patrzy na użycie twojego procesu - czyli cały JVM, a nie sam silnik.

Lempik:

zużywam 2250 MB RAM, ale mam wykupione tylko 2048 MB RAM Chyba nie jest to ogromne nadużycie ;)

Lempik:

Mam w ramach hostingu MC jakiś wpływ na JVM? Noo.. zależy jak to rozumiesz. Przede wszystkim masz wpływ na ilość przedzielonego RAMu, który jest przydzielany zgodnie z pakietem.

Lempik:

Tylko że jak mam MC 1.12.2, to już nie można włączyć Javy 7 Niektóre pluginy mogą nie działać na Javie 7. Pozostaw lepiej 8.

Raczej wszystko jest w porządku.

Lempik
Lempik

Czyli hosting MC polega na tym, że mam jakieś domyślnie skonfigurowany JVM (na którego konfigurację nie mam wpływu), a ja tylko wgrywam silnik i pluginy? Jeżeli tak, to ciągle jest pytanie, co miało wpływ na to, że zużycie RAM od 1 do 17 kwietnia było w okolicy 2 GB (i czasami limit był przekroczony), natomiast zużycie RAM po 18 kwietniu jest głęboko pod limitem 2 GB RAM.

Timo

Krótko odpowiem: Nie przejmuj się. I prosze mi zostawić lajki pod postami tutaj, starałem się 😄