Konfiguracja serwera Minecraft i instalacja najważniejszych pluginów

Poradniki
minecraft
Nikox
Nikox

Witam! Dziś przedstawię Wam poradnik dotyczący konfiguracji serwera minecraft oraz instalacji najważniejszych pluginów. No więc zaczynajmy :slight_smile:

Wybór hostingu

Oczywiście, że najlepszym hostingiem będzie lvlup.pro Miły support, stabilne serwery, własne forum i wiele innych zalet. Dla początkujących polecam hosting minecraft.

Wybór i instalacja silnika

Osobiście polecam PaperSpigot 1.12.2 A co innego niż 1.12.2, reszta to staroć Jeśli jednak wolicie coś innego, zamieszczam tu listę sprawdzonych silników. LINK Aby wgrać swój silnik należy zmienić jego nazwę na serwer(id uslugi), w moim przypadku to serwer39763.jar

Pierwsze uruchomienie

Aby uruchomić serwer wymagane jest zaakceptowanie EULA. W tym celu uruchamiamy serwer, aby pliki się wygenerowały, łączymy się do serwera przez FTP i w pliku eula.txt zmieniamy wartość eula=false na eula=true. Po tej czynności znowu uruchamiamy serwer, jest już on gotowy do gry 😃

Konfiguracja server.properties, bukkit.yml, spigot.yml oraz paper.yml

Konfiguracja server.properties: LINK Reszta: LINK

Instalacja pluginów

Aby zainstalować pluginy należy połączyć się do serwera przez FTP. Następnie przechodzimy do folderu plugins. Tutaj wrzucamy wszystkie pluginy. Po każdej instalacji wymagany jest restart serwera. (Odradzam korzystania z /reload!)

WorldEdit - plugin wprowadzający uproszczoną modyfikacje terenu, przez co budowanie staje się o wiele łatwiejsze :slight_smile: Ten plugin jest wymagany do poprawnego działania WorldGuarda (opisanego poniżej) Pobierz: LINK WorldGuard - plugin zabezpieczający dane regiony przed wybuchami, niszczeniem, pvp oraz wiele innych. Nie wyobrażam sobie serwera bez tego pluginu. Pobierz: LINK Essentials - plugin wprowadzający komendę na ustawienie domu, zestawy, formatowanie czatu oraz wiele innych przydatnych rzeczy Pobierz: LINK PermissionEx - plugin wprowadzający system permisji na serwerze. Dzieki niemu możemy stworzyć rangę gracz, vip, moderator itp. Link do konfiguracji: LINK Pobierz: LINK AuthMeReloaded - plugin wprowadzający logowanie na serwerze. Dzięki niemu nie musisz się bać o to, że jakiś gracz wejdzie na Twoje konto i bez oporu zniszczy serwer. Zalecany config: LINK Pobierz: LINK

Pluginy dodatkowe:

Vault - plugin wprowadzający ekonomię na serwerze. Pobierz: LINK Multiverse-Core - plugin wprowadzający zaawansowaną kontrolę światami. Dzięki niemu możemy stworzyć własny świat skonfigurowany do naszych potrzeb w trakcie gry. Pobierz: LINK NoCheatPlus - plugin wprowadzający ochronę przed oszustami (cheaterami.) Pobierz: LINK Skript - plugin pozwalający na tworzenie swoich własnych "mini pluginów" w bardzo prosty sposób. Pobierz: LINK ProtocolLib - plugin działający jako API do innych pluginów (jeśli źle to wytłumaczyłem proszę mnie poprawić) Pobierz: LINK

Dziękuje za przeczytanie!

Mam nadzieję, że komuś ten poradnik pomoże :slight_smile: Stworzyłem go głównie dla osób rozpoczynających swoją przygodę z serwerami. Jeśli coś z niego ciekawego się nauczyłeś, poznałeś, proszę o zostawienie pozytywnego komentarza :slight_smile:

DoreK
DoreK α-tester v3

Nikox:

Dzięki niemu nie musisz się bać o to, że jakiś gracz wejdzie na Twoje konto i zniszczy serwer.

Do póki na takim serwerze będzie możliwość wejścia na konto administratora, takie ryzyko cały czas jest.

Nikox:

Essentials - plugin wprowadzający home, kity, formatowanie czatu oraz wiele innych. Pobierz: LINK I po prostu wprowadza podstawowe komendy i funkcje :D

Nikox:

WorldEdit Warto wspomnieć że jest wymagany do działania WorldGuard.

Nikox
Nikox

Poprawione 😃

DoreK
DoreK α-tester v3

Do działania WE wymagany jest WG? Od kiedy? Źle mnie zrozumiałeś :\

Nikox
Nikox

Faktycznie, źle zrozumiałem, poprawiłem :slight_smile:

anon40709621
anon40709621

Nikox:

NoCheatPlus - plugin antycheat. Pobierz: LINK Plugin wprowadzający ochronę przed oszustami (cheaterami.)

Nikox:

Multiverse-Core - plugin wprowadzający zaawansowaną kontrolę światami. Dzięki niemu możemy stworzyć własny świat skonfigurowany do naszych potrzeb w trakcie gry. Pobierz: LINK Nie jest to podstawowy plugin, a raczej tylko dodatek.

Nikox:

plugin wprowadzający home, kity, formatowanie czatu oraz wiele innych. Według mnie poprawnie byłoby plugin wprowadzający komendę na ustawienie domu, zestawy, formatowanie czatu oraz wiele innych przydatnych rzeczy

Nikox:

AuthMeReloaded Proponuje dodać zalecany plik konfiguracyjny https://github.com/ru7stis/Authme-antibot-config/blob/master/config.md (skonfigurowany antybot)

Nikox
Nikox

Wprowadziłem poprawki @anon40709621 oraz dodałem podział "Pluginy dodatkowe".