Ochrona przeciwko atakom DDoS na VPS OpenVZ

Zombie
vps, lvlup, ddos
anon51066966
anon51066966

Witam.

Na wstępie pragnę przeprosić jeśli piszę z złym dziale/kategorii na forum, lecz po raz pierwszy korzystam z tej witryny w związku z czym nie wiem, gdzie należy kierować się z takimi tematami.

Przechodząc do sedna mojej sprawy.

Chciałbym dowiedzieć się od państwa czy serwery OpenVZ, które oferuje LVLUP posiadają w swoim standardzie jakąkolwiek ochronę przed atakami DDoS. Z tego, co osobiście mi wiadomo serwery KVM przeznaczone do gier posiadają ochronę Anty DDoS GAME. Lecz niestety nigdzie nie mogłem znaleźć informacji czy również serwery OprenVZ posiadają jakąkolwiek ochronę przed atakami sieciowymi.

Z góry dziękuje za wszelkie informację oraz pomoc.

Pozdrawiam.

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

O ile się nie mylę, to serwery openVZ mają jedynie standardową, bardzo prostą ochronę przed atakami DDoS. Jest ona względnie słaba i ulega atakom. Jeżeli obawiasz się ataków na swój serwer, to znacznie lepszym wyborem będzie serwer KVM.

anon51066966
anon51066966

Dziękuję za szybką reakcje na mój wątek.

Aż tak bardzo nie obawiam się o ataki sieciowe dla tego serwera zważywszy na to, że serwer będzie służył jak host dla aplikacji, która zostanie tam zainstalowana. Jednakże nie ukrywam, że w razie jakiekolwiek wycieku adresu IP tego serwera dobrze byłoby, aby posiadał on w sobie chociaż standardowe filtry w razie czego.

"Przezorny zawsze ubezpieczony".

Co do serwerów KVM. Jest to dobra oferta, lecz osobiście nieodpowiadająca mi zbytnio cenowo. Ponieważ cena za przykładowo za poniżej wymienione parametry to około 30 zł PLN:

Typ wirtualizacji: KVM. Pamięć RAM: 2048 MB. Ilość vCPU: 1. Pamięć wirtualna (swap): 1024 MB. Typ dysku: SSD. Pojemność dysku: 10 GB. Szybkość Internetu: do 250 Mbit. Transfer miesięczny: Bez limitów. Centrum danych: OVH.

Jeśli dobrze sądzę to dla tej oferty płaci się za ochronę niż za parametry jakimi ona dysponuje. Osobiście dla mnie minusem jest też to, że serwery te są tylko w lokalizacji Francuskiej.

bopke

Wszystkie serwery w lvlup są hostowane we Francji.

Możesz zawsze skorzystać z korzystniejszej cenowo, jeszcze oficjalnie niewprowadzonej oferty:

https://lvlup.rok.ovh/t/zapowiedz-nowej-oferty-kvm-game-pro/3964

a swoją drogą to "Przezorny zawsze ubezpieczony" :P

MTGmati
MTGmati

Ochrona VPS OpenVZ zaczyna się od 250 MiB/s do kilku ~2k MiB/s (w zależności do metody atakującego) po przekroczeniu tej bariery wszystkie połączenia z zewnątrz zostaną zablokowane, aby nie narażać innych serwerów znajdujących się na serwerze macierzystym.

anon51066966
anon51066966

Dziękuje za przesłanie linka do tej oferty. Zaraz zapoznam się z nią i zobaczę czy jest ona w jakimś sensie korzystna dla mnie.

PS Dziękuje za poprawę błędu. ;)

anon51066966
anon51066966

Bopke. Zapoznałem się z tematem, który mi podesłałeś. Powiem szczerze, że oferta taka jak:

8GB RAM 3vCPU 45GB SSD 69,90zł / 30 dni

Jest moim zdaniem najbardziej korzystna cenowo, jak i samą konfiguracją parametrów. Fajnie, że dowiaduje się o niej teraz, a parę godzin temu kupiłem już OpenVZ 😂. Jetem ciekawy czy po kontakcie z Panem Michałem za dopłatą w moim przypadku 20 zł przeniósłby mi on aktualną usługę na tę, które jest wymieniona w przesłanym temacie.

Bopke jeśli można ciebie dopytać. Wątek, który mi podesłałeś był utworzony w ubiegłym roku. Czy posiadasz informacje czy tego typu serwery są nadal sprzedawane?

bopke

anon51066966:

Panem Mariuszem Michałem* :kappa:

Oczywiście, że są sprzedawane. Wystarczy wysłać ticketa w panelu i na pewno wszystko się uda, Pan Michał jest bardzo ugodowy :)

anon51066966
anon51066966

Faktycznie Michał* Pomylił mi się z właścicielem Net-Speak 😂.

Niestety nie znam Pana Michała aż tak bardzo, więc muszę uwierzyć tobie na słowo, że jest on rzeczywiście „ugodowy”. Niestety nie wiem też czy zgodzi się on chociażby zważywszy na to, że serwer jest już aktualnie używany. Lecz tak jak doradziłeś skontaktuje się z nim.

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Co do "polepszenia" usługi: możesz poprosić o migrację z OpenVZ na KVM+. Otrzymasz zwrot pieniędzy za VPSa, ale kontener OVZ będzie aktywny jeszcze 2 dni. Przez ten czas będziesz musiał zgrać wszystkie swoje pliki na drugi, nowy VPS.

https://lvlup.rok.ovh/t/przejscie-z-oferty-openvz-na-kvm/588?source_topic_id=824 - podobne, ale w przypadku KVM+ ciut inne.

anon51066966
anon51066966

Dziękuje za informacje!

Myślałem, że serwer zostanie od razi zablokowany tak jak w przypadku innych firm, które po migracji serwera od razu blokują do niego dostęp. Tak jak wspominałem wyżej skontaktuje się z Panem Michałem w najbliższych dniach.

Jeśli wolno mi się odwołać do innego tematu. Czy ktoś z państwa wie, kiedy będą już dostępne serwery dla lokalizacji Polskiej? Ponieważ z tego, co pamiętam jakiś czas temu pisałem zgłoszenie i została mi udzielona odpowiedź od Pana Michała, że będą one dostępne najprawdopodobniej, a Maju. Jednakże nie wiem czy coś się w tej dziedzinie zmieniło.

bopke

Wszystkie informacje na temat lokalizacji Polskiej są w tym wątku: https://lvlup.rok.ovh/t/vps-lokacja-pl-ovh/1447 A co do terminu, to raczej nie widać zmian na horyzoncie :)

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Początkowo miały być pod koniec lutego/początek marca, ale coś nie wychodzi ;)

Myślę, że maj będzie tym miesiącem polskich serwerów ;)

DokGrej
DokGrej

Oby w końcu były VPS w Polsce. Nie mogę się doczekać tego kiedy będą :slight_smile:

LinGruby
LinGruby Pionier

DokGrej:

Oby w końcu były VPS w Polsce.

no na pewno zobaczysz różnicy między Polska ping 10ms +/- 3ms a Francja ping 37ms +/- 3ms bo przy Kanadzie ping 130ms +/- 3ms jest już widoczna różnica ;-)

anon51066966
anon51066966

Dzień dobry, wszystkim.

DokGrej każdy nie może doczekać się serwerów dla Polskiej lokalizacji. Jakiś czas temu jak wspominałem powyżej kontaktowałem się z Panem Michałem odnośnie nowej lokalizacji. Z informacji, które uzyskałem i dobrze zrozumiałem to serwery dla Polskiej lokalizacji OpenVZ oraz KVM będą posiadały ochronę Anty DDoS "Pro", a nie ochronę "GAME". Jednakże nie dziwię się temu zważywszy chociażby na to, że serwery w WAW1 z tego, co mi osobiście wiadomo nie posiadają jeszcze aż tak dobrze rozwiniętej infrastruktury FireWall co DataCenter w lokalizacji Francuskiej.

"Czas jest kluczem do zwycięstwa" Jeśli dobrze zapamiętałem cytat 😂

LinGruby powiem ci, że o dziwo mój serwer OpenVZ z lokalizacji Francuskiej zakupiony na LVLUP posiada niższy ping. Na aktualną chwile serwer posiada 25 ms.

Pozdrawiam.

LinGruby
LinGruby Pionier

anon51066966:

Na aktualną chwile serwer posiada 25 ms

MTW możesz mieć i ping 15 ( ja podawałem jak mam u siebie ;-) )