Witam, posiadam serwer VPS na lvlup.pro oraz wykupioną domenę na TitanAxe. Problem polega na tym, że jestem totalnie zielony w tworzeniu stron WWW. Próbowałem około 7 różnych poradników (LAMP i LEMP), ale zawsze coś robię źle (pomijając, że jeszcze kilka innych poradników nie miało aktualnych komend i nie szło instalować rzeczy). Serwer stawiam na UBUNTU.
Pierwszy problem (ten z którym walczę już jakiś czas), jak stworzyć stronę pod serwer minecraft? Chciałbym na stronie głównej jakieś informacje zawrzeć odnośnie serwera + zakładka ItemShop. Ugrząźłem na poziomie instalacji LAMP/LEMP. Z reguły problem phpmyadmin. Ale to i tak nie jest koniec problemu, bo z reguły takie poradniki nie mówią co dalej. Zainstalujesz LAMP i co? Gdzieś doczytałem, że musi być np. dodatkowo WordPress, ale o tym to już totalnie poradnika (dobrego) nie potrafiłem znaleźć. Wykupiłem nawet ma cba hosting żeby się trochę pobawić WP, ale nie potrafię się nawet zalogować do panelu. Druga sprawa to mam tą domenę i jak podpiąć to pod stronę postawioną na vps, ewentualnie na tym nieszczęsnym hostingu. Pod serwer minecraft potrafię, ale problem zaczyna się kiedy chcę stronę pod tą domeną. Jak to zrobić? Nie ukrywam, że robię to bardziej z pobudek hobbistycznych i jestem samoukiem, dlatego jeszcze nie za wiele potrafię jeżeli chodzi o obsługę samego vps, dlatego prosiłbym o w miarę jasne wytłumaczenie takiemu głupiutkiemu człowiekowi jak ja 😃
Z góry dziękuję za pomoc, Pozdrawiam